Ваксината на Pfizer/BioNtech усилва имунния отговор след първа доза от AstraZeneka

Ваксината на Pfizer/BioNtech усилва имунния отговор след първа доза от AstraZeneka

Използването на доза от ваксината срещу коронавируса на Pfizer/BioNtech четири седмици след първа доза от ваксината на AstraZeneka предизвиква по-силен имунен отговор от прием на втора доза от продукта на AstraZeneka, сочат резултати от изследване на университета в Оксфорд, цитирани от Ройтерс.

Изследването Com-COV сравни ефекта от комбинирането на дози от ваксините на Pfizer/BioNtech и AstraZeneka и университета в Оксфорд и установи, че в която и да е комбинация те водят до по-високи концентрации антитела срещу шиповидния протеин на новия коронавирус.

Данните от изследването подкрепят решенията на някои европейски страни, които започнаха да предлагат алтернативи на ваксината на AstraZeneka като втора доза, след като се установи, че препаратът е свързан с образуването на тромби.

Проф. Матю Спейп от университета, който ръководи изследването, каза, че резултатите може да се използват, за да направят по-гъвкави ваксинационните кампании, но не са достатъчни, за да се препоръча масово използване вместо одобрените досега схеми за имунизации.

Най-висок брой антитела е наблюдаван при хора, приели две дози от ваксината на Pfizer/BioNtech. И двете смесени схеми са показали по-добри резултати от тези при хора, приели две дози от ваксината на AstraZeneka.

Първа доза ваксина на AstraZeneka и втора доза от продукта на Pfizer/BioNtech провокират най-високи нива на Т-клетки и по-голям брой антитела в сравнение на схемата първа доза Pfizer/BioNtech и втора - от продукта на AstraZeneka.

Резултатите са от различни комбинации на ваксините, приложени в интервал от четири седмици на 830 доброволци.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?