Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ваксинацията срещу Covid-19 и зеленият паспорт набират скорост по света

3 коментара
Ваксинацията срещу Covid-19 и зеленият паспорт набират скорост по света

Активизирането на ваксинационните кампании срещу коронавируса, подсилващите дози и имунизацията на учениците продължават да са основните теми, свързани с Covid-19, и в последните седем дни.

Все повече страни виждат решение на проблема с очакваната есенна вълна от заболявания в задължителното ваксиниране на медицинския персонал и държавните служители.

ЕС обяви, че създава нова агенция, която да ѝ помага при бъдещи епидемии и пандемии. Официалното ѝ название е Европейски орган за готовност и реакция при извънредни ситуации, но вероятно ще стане популярна със съкращението си ХЕРА. За първите шест години от дейността ѝ са предвидени 6 милиарда евро.

Амбициозната цел е ХЕРА да гарантира, че ЕС вече ще е готов за бъдещи здравни кризи. Но засега председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова да се ускорят ваксинациите, за да не се стигне до "пандемия сред неваксинираните".

Задължителни ваксинации

След като американският президент Джо Байдън обяви плана си за борба с КОВИД, на практика задължаващ около две трети от работещите в САЩ да се ваксинират, все по-често се говори за задължително ваксиниране на определени групи.

Мнозина виждат в това начин да не се стига отново до унищожителни за икономиката нови карантини и да се облекчи натискът върху болничната система.

Правителството на Италия вчера изненадващо за мнозина съобщи, че е взело едно от най-крайните решения - от 15 октомври всички работещи ще трябва да представят доказателство, че са ваксинирани, прекарали са болестта или имат отрицателен тест.

За неспазване на разпоредбите следват наказания - спиране от работа без заплата и налагане на глоби - и за работника, и за работодателя. Италианците са около 60 милиона. Около 74 на сто са с поне една доза, а 68 на сто са напълно ваксинирани.

Във Франциявлезе в сила задължителното ваксиниране срещу Covid-19 на работещите в здравеопазването и други сфери, осигуряващи важни обществени услуги. Това засяга 2.7 милиона работещи в болниците и домовете за възрастни, медиците на свободна практика, пожарникарите и други служители.

Близо 3000 неваксинирани медицински служители вече временно са отстранени от работа, защото не са се ваксинирали до крайния срок, който беше 15 септември. Отстранени са предимно хора от поддържащия персонал и "много малко бели престилки", каза здравният министър. За да продължат да упражняват професията си, те ще трябва да представят доказателство, че имат поставена поне една доза от ваксина срещу коронавирус.

В Ню Йорк бе отменен режимът на дистанционна работа за почти 300 хиляди работещи в градските служби. На повечето от тях ще им се наложи или да се ваксинират, или да си правят тестове за ковид всяка седмица, за да останат на работа. Учениците в държавните училища се върнаха в класните стаи и учителите също трябва да се ваксинират. Дадоха им време до 27 септември, за да си сложат първа доза.

За да стимулира ваксинирането, Германия започна национална ваксинационна седмица. Без записване ваксина може да се постави на много места, често необичайни за такава дейност - в дюнерджийници, джамии, стадиони, магазини.

Канцлерът Ангела Меркел, която скоро ще се оттегли от политическата сцена, призова в седмичното си обръщение съгражданите си да се ваксинират, за да защитят себе си и останалите хора. Меркел каза, че е добре около 66 процента от хората да са с една доза. Напълно ваксинираните в Германия са 62 на сто.

Португалия, която заедно с Малта е сред отличниците по ваксинация в света, вече е ваксинирала 80 процента от населението си и има амбициите до края на месеца напълно ваксинираните да станат 85 на сто, за да се премине към поредно облекчаване на ограничителните мерки. Тъй като от няколко седмици броят на новите случаи намалява, от понеделник носенето на маски на открито вече не е задължително. Препоръчва се обаче да се носят при големи събирания или когато не може да се спазва дистанция. Маските остават задължителни в магазините, транспорта, училищата и зрителните зали.

Вече пет милиона жители на Москва, на практика половината от всички трудоспособни жители на руската столица, са получили първа доза ваксина. Градските власти са обезпокоени обаче от факта, че е нисък делът на ваксинираните сред хората на възраст над 60 години - те са само 22 на сто, а това според експертите е малко.

Правителството на Китай съобщи вчера, че е ваксинирало срещу коронавирус повече от 1 милиард жители на страната, или 72 процента от населението си, което е 1.4 милиарда.

Ударна ваксинационна кампания предприеха властите във Виетнам, където ваксинирани са едва 5.2 процента от 98-милионното население. Само за миналия уикенд обаче в Ханой бяха поставени около 1 милион дози.

Тайландпланира през октомври да отвори Банкок за ваксинирани посетители, опитвайки се да спаси туристическата си индустрия, пострадала от пандемията. Напълно имунизираните чужденци ще могат да пътуват до Банкок и още четири провинции, без да се налага да стоят първо две седмици под карантина в хотел.

Австралияобяви, че ще засили имунизационната си кампания с допълнителни дози, получени от няколко страни, сред които е и България. Австралийското правителство е осигурило още 1 милион дози ваксини на "Модерна", изпратени от страни от ЕС, сред които България, Чехия, Испания, Португалия, Норвегия и Швеция.

Някои страни преминават към слагане на трети– подсилващи дози от ваксините на по-възрастните си жители и на хората с придружаващи заболявания.

Великобритания съобщи в четвъртък, че започва да предлага бустерни дози на хората над 50 години, а и на по-младите от уязвимите групи. Испания започна с подсилващите дози при обитателите на домове за възрастни и хората, които са с отслабена имунна система.

Много тежко остава положението с ковид в Африка, където само 3.6 процента от населението са напълно ваксинирани. Сложна е ситуацията в северната част на континента - Алжир, Египет и Тунис, но и в държави като Бенин в Западна Африка и Кения и Сомалия в Източна Африка. Африка отчаяно се нуждае от ваксини, предупредиха Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Отново на училище

В Италия учениците в девет големи области, включително тежко засегнатите от пандемията Ломбардия и Пиемонте, се върнаха на училище при строги ограничения, за да не се допусне учебните заведения да се превърнат в огнища на заразата. Освен познатите мерки - маски, дезинфектанти, дистанция в класните стаи, без спортове с близък контакт на закрито, несмесване на класовете през междучасията, поетапно начало на учебния ден, тази година най-важната мярка е зеленият сертификат. Той се изисква за всички, които работят в училищата, както и за всеки, който влиза по време на учебния ден в сградата, например майка, която е дошла да донесе забравена тетрадка на детето си.

Около един милион ученици започнаха присъствено учебната година в държавните училища в Ню Йорк. Въвежда се и задължително ваксиниране за учителите. Те разполагат с време до 27 септември, за да им бъде поставена първа доза от ваксина срещу ковид.

Училищата в Англия се готвят за ваксиниране на учениците от 12 до 15 години, но се чака решение на главния санитарен инспектор. Обсъжда се и дали да се поставя по една или по две дози от ваксините. В Обединеното кралство децата над 12 години със здравословни проблеми, които ги правят уязвими за коронавируса, от известно време имат възможност да се ваксинират. Младежите на 16-17 години също вече имат право да се ваксинират.

Швеция ще предложи по-късно тази есен ваксина срещу ковид за децата на възраст от 12 до 15 години, защото властите смятат, че тя намалява риска от тежко протичане на болестта и отсъствие от учебните занимания. Досега в Швеция на ваксинация подлежат хората на възраст от 16 години нагоре. Над 80 процента от тях вече са получили поне една доза, а близо 75 на сто са изцяло ваксинирани.

Китай напълно е ваксинирал срещу ковид 91 процента от учениците на възраст от 12 до 17 години. В новото огнище на заразата в югоизточната провинция Фуцзян, където този месец случаите на коронавирус достигнаха 152, много от тях са при неваксинирани ученици. Градовете Путян и Сямън спряха присъствените занимания в детските градини и началните училища и повечето присъствени занимания в гимназиите. В Китай ваксинирането на ученици на възраст от 12 до 17 години започна през юли.

А Куба насочи ваксинационната си кампания към най-малките - деца от 2 до 10 години, като властите обясниха, че целта е овладяване на варианта Делта. Куба има две ваксини собствено производство, които са тридозови. През последните седмици кубинското правителство започна да ваксинира децата на възраст между 11 и 18 години.

Локдаун и ваксинационни паспорти

Въпреки напредващата ваксинация, която дава възможност за все по-пълноценно връщане към нормалния живот, някои страни продължават да използват строгата карантина за борба с пандемията или въвеждат здравните пропуски, за да отворят икономиките си.

Украйна реши да въведе ваксинационни паспорти за посещаване на кина, фитнес зали, театри, басейни и други обекти без спазване на изискването за дистанция. Трябва обаче всички посетители и най-малко 80 на сто от персонала да са поне отчасти ваксинирани. Образователните институции също ще могат да работят без социална дистанция, ако целият персонал е изцяло ваксиниран.

От 15 септември се изисква такъв сертификат и за достъп до емблематични места в Рио де Жанейро, туристическата столица на Бразилия, както и до културни обекти и спортни зали. Показателно за стремежа към облекчаване на ограниченията бе възможността, дадена на хиляди фенове на футбола за пръв път от година и половина да гледат на прочутия стадион "Маракана" четвърт финалите на Купата на Бразилия, в които "Фламенко" би "Гремио". Позволено бе обаче запълването на стадиона само на 35 процента.

Локдаунът в столицата на Австралия - Канбера бе удължен до средата на октомври. До 26 септември бе удължена и карантината в Сидни, столицата на щата Нов Южен Уелс Окланд, най-големият град на Нова Зеландия, известна с изключително строгите си мерки срещу коронавируса, остава под локдаун до 21 септември. Решението бе взето, след като бе съобщено за 33 нови заразени с коронавирус за 24 часа.

И в Китай нов епидемичен взрив на силно заразния вариант Делта на вируса доведе до налагане на ограничения на жителите на мегаполиса Сямън, в провинция Фуцзян. На 4.3-те милиона жители на града бе наредено да не го напускат. Масовите прояви са отменени, училищата преминаха към дистанционно обучение, а ресторантите и моловете бяха затворени. Мерките бяха наложени, след като в града бяха регистрирани 32 нови случая на коронавирус, с което общият брой на заразените в провинция Фуцзян достигна повече от 100 души от миналата седмица.

Облекчаване на мерките

Тенденцията обаче е към смекчаване на ограниченията. Нидерландия съобщи, че ще отмени от 25 септември задължението да се спазва дистанция от 1.5 метра, но въвежда задължителен здравен пропуск за лица над 13 години за ресторанти, кина, спортни и културни прояви. Остава в сила задължителното носене на маски в обществения транспорт и училищата. Над 70 процента от нидерландското население са получили поне една доза ваксина, а 65 на сто са със завършен имунизационен цикъл.

В Грузия тази седмица автобусните спирки и гарите отново се изпълниха с хора, защото след едномесечно прекъсване отново работи общественият транспорт. Всички пътници обаче трябва да са маски. Получилите две дози ваксини в Грузия са 16.24 на сто.

Великобритания се отказа засега от плановете си да въвежда в Англия ваксинационни паспорти за достъп до нощните клубове и събития с много посетители, срещу които има съпротива от страна на бизнеса. Стратегията на британското правителство за борба през зимата с новия коронавирус ще разчита на подсилващи дози ваксина на хората над 50-годишна възраст, клинично уязвимите и медицинските работници на първа линия, а не на локдауни. В Обединеното кралство с население от 66 милиона души напълно ваксинирани са 44 милиона човека - две трети от цялото население или 81 процента от навършилите 16 години. Очаква се и отказ от изискващия се сега тест на втория ден от влизане в страната.

В Шотландия обаче от октомври ще се искат ваксинационни паспорти за посещения на масови мероприятия и нощни клубове. В Уелс решението ще бъде взето в следващите дни.

Големи международни срещи

Вирусът продължава да влияе и на провеждането на големи международни събития. В централата на ООН в Ню Йорк бе открита годишната сесия на Общото събрание на организацията. За разлика от миналата година, когато заради пандемията сесията протече изцяло онлайн, тази година тя е в смесен формат. Някои лидери ще бъдат в залата в Ню Йорк, а други ще се включат онлайн с предварително записани послания.

И все пак има и известни ограничения. В централата делегатите на страните участнички в сесията трябва да са не повече от седем, а в залата - до четирима. Изискват се също документ за ваксинация срещу коронавируса и отрицателни тестове.

Най-бедните страни в света призоваха да им се помогне, за да могат да покрият ваксинационните и карантинните изисквания, както и необходимите разходи, за да участват в друго голямо събитие тази есен - конференцията за климата следващия месец в Глазгоу.

Колко сложно е налагането на изисквания за големи събития, предполагащи струпване на хора на едно място, показа и визитата на папа Франциск в Унгария и Словакия. Първоначално в Словакия бе заявено, че достъп до литургиите и срещите с папата ще имат само ваксинирани, преболедували и хора с отрицателни тестове, но когато се оказа, че при това положение много малко вярващи ще могат да участват в тези събития, властите се отказаха от тези изисквания.

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Milenca
  #3

  А къде се съхраняват ваксините на Пфайзер-Бионтех? В супер хладилници, или в торбички Билла?

 2. roser
  #2

  Предлагам за неваксинираните да се въведе индийския модел - бой с пръчка. Работи безотказно! :D

 3. Big Bang
  #1

  Няма ли да е по-просто вместо зелени паспорти да задължат неваксинираните да си закачат на гърдите по една жълта звездичка за да ги разпознаваме и да се пазим от тях? А който не спазва разпоредбите, да се изпраща на специално място за превъзпитание...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.