Валентин Николов остава начело на АЕЦ “Козлодуй”

Валентин Николов, сн. БГНЕС

Изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов запазва поста си. Работата му се оценява положително и в нито един момент не е стоял на дневен ред въпросът с неговото отстраняване. Това стана ясно от думите на премиера Марин Райков след заседанието на правителството във вторник.

 

Миналата седмица обаче министърът на икономиката Асен Василев се закани да има промени в атомната централа. Като за начало Валентин Николов, който е партийно назначение на ГЕРБ и бивш депутат на партията, беше отстранен от борда на “Българския енергиен холдинг“.

 

“На този етап на развитие, аз мога съвсем категорично да кажа, че г-н Николов изпълнява задълженията си по задоволителен начин и аз не разглеждам опцията за неговото отстраняване, уволняване или каквито и да било други мерки срещу него”, каза Марин Райков във вторник.

 

“В нито един момент няма промяна в отношението към Николов и начина, по който той изпълнява своите задължения. Нито аз, нито министър Василев, сме имали, в който и да е било момент, намерение да го уволняваме”, допълни Райков.

 

По думите му действително е била обсъждана “съответна процедура”, имаща отношение към конкурса, който може да бъде проведен за избор на нов изпълнителен директор. В края на април икономическият министър Асен Василев обяви, че ще има конкурс за избор на нов шеф на АЕЦ “Козлодуй”.

 

“Оценявам работата на г-н Николов положително и на този етап няма нужда от крути мерки”, каза Марин Райков във вторник. Той допълни, че следващото правителство ще има възможността също да изрази мнението си по темата.

 

Николов стана изпълнителен директор на ядрената централа в началото на май 2012 г. Преди това бе зам.-министър на енергетиката и депутат на ГЕРБ. Наскоро стана ясен доклад от проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция в ядрената централа, според който мениджърският щат в дружеството е бил прекалено раздут от идването на Николов в централата. Открити бяха и нарушения в провеждането на обществени поръчки в АЕЦ “Козлодуй“, които провокираха Василев да обяви, че ще има 23 персонални промени в 11 дружества, които са под "шапката" на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

 

Засега обаче единствените обявени промени са в борда на БЕХ, откъдето бе изваден Николов като председател на съвета на директорите и членът на брода Илко Желязков. Техните местя бяха заети от зам.-министърът на енергетиката Божан Стоянов и Тодор Шопов, който е бивш зам.-шеф на "Летище София" и член на Консултативния съвет на Сметната палата.

Споделяне

Още от Бизнес