Валери Първанов се извини на родители на загинали на пътя деца

Няколко дни след като предизвика масовото възмущение на родители, чиито деца са били убити на пътя, заместник-главният прокурор Валери Първанов поднесе официалните си извинения за думите си.

Става въпрос за отправени от него реплики пред БНТ във връзка с готвени промени в НПК, които да елиминират възможността, шофьори убили човек на пешеходна пътека или след употреба на алкохол и дрога, да не могат да сключват споразумения за условни присъди.

"В отговор на обществената реакция по повод казаното от мен в сутрешния блок на новините на БНТ по темата за наказуемостта на шофьорите, причинили смърт на пътя, бих искал да поднеса искрените си извинения към родителите, загубили децата си при пътнотранспортни произшествия. Съжалявам, че думите ми бяха разбрани неправилно, моя е вината, че не се изразих добре", заявява Първанов, цитиран от пресцентъра на прокуратурата.

Той обяви миналата седмица, че прокурори и съдии дават условни присъди на виновните убийци по пътищата, защото затворите в страната били препълнени. "Как да ви отговоря - в момента българските затвори имат капацитет от 4 хиляди души, а изтърпяват наказание 11 хиляди. Колко според вас трябва да бъдат лишените от свобода", каза Валери Първанов в ефир в присъствието на Нели Петрова - майка на 20-годишната Лора, която бе прегазена на пешеходна пътека във Варна, и председателя на асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

"Вижте сега, това са житейски неща. Нали се сещате, че това е държавна политика", добави заместник-главният прокурор, след като поясни защо прокурорите не искат по-високи присъди в подобни случаи.

"Като човек и баща аз съм изцяло съпричастен към трагедията на пострадалите семейства. Разбира се, че не приемам за нормално и редно деца, и изобщо хора, да загиват при подобни обстоятелства", подчертава във вторник заместник-главният прокурор, след като възмутените родители поискаха оставката му преди ден.

Авторите на откритото писмо, призоваващо за оставката му, се възмутиха от думите му: "Деца загиват и при други обстоятелства, госпожо. Казах ви - и други родители са във вашето положение. Загиват деца и при други обстоятелства."

"Убеден съм, че прокуратурата е длъжна да защитава със средствата на закона живота и здравето на гражданите. Затова съм посветил 33 години от живота си на тази професия и никога досега не съм давал повод да бъда смятан за "безчовечен" и "арогантен". Точно затова работих активно за формиране позицията на прокуратурата по тази болезнена и проблемна тема. Точно затова представих нашите идеи за бърз съдебен процес по отношение на водачите, грубо нарушаващи правилата за движение, шофиращи след употребата на алкохол или наркотици, както и за въвеждане на механизъм за по-строги наказания", казва още във вторник заместник-главният прокурор.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?