Валери Симеонов поиска задължителен вот още на местните избори догодина

Партията преизбта лидера си, а той обяви, че са разбили олигархичния монопол в България Партият

Валери Симеонов поиска задължителен вот още на местните избори догодина

Патриотичният фронт ще настоява за задължително гласуване още на местните избори идната година. Това стана ясно от думите на лидерът на НФСБ Валери Симеонов в събота преди втория конгрес на партията му.

Ще ми се задължителното гласуване да бъде въведено още от догодина, заяви той и посочи, че въпросът вече е  обсъждан с ГЕРБ и с Реформаторския блок и не може да се поставя като условие за подкрепа на управлението. "Какъв ултиматум, това е прието, съгласувано с другите партии”, коментира Симеонов относно публикации в медиите.

За задължително гласуване се обявиха в края на кабинета "Орешарски" и БСП. Тогавашният им лидер Сергей Станишев призова още лятото да се промени Изборния кодекс. В крайна сметка обаче социалистите се отказаха от тази си идея, която се смяташе за "наказателна акция" към ДПС. Според специалисти ако се въведе задължителен вот това ще стимулира гласуването за националистически и малки формации.

Съпредседателят на ПФ посочи, че кандидатурите на патриотите за зам.-министър на отбраната и за зам. областен управител трябва да бъдат проверени. Те може да бъдат приети или да не бъдат от този, който ще ги назначава, уточни той.

Валери Симеонов коментира, че нямат възражение срещу назначението на Фейзи Бекир за заместник-министър на финансите. След като е кандидатура на ГЕРБ и член на ГЕРБ, нямаме никакво възражение, ние по принцип приемаме назначения от различни етноси, стига да не са членове на протурска или чужда партия, посочи той.

Симеонов коментира, че за него не е драма дали днес ще бъде преизбран начело на НФСБ. Той очаква и критики, и одобрение.

"Пътят и посоката са верни, да се въоръжат с вяра и търпение и смело напред”, призова той съпартийците си. "Сега три години след учредяването на партията, откриваме втория конгрес на НФСБ като партия, успяла да разбие олигархично-политическия монопол, начело на най-мащабното патриотично обединение в съвременна България, и можем да заявим категорично, че въпреки всичко България ще пребъде”, заяви Симеонов в началото на втория конгрес на НФСБ в НДК.

На форума присъстват 208 от 242 делегати, предстои избор на председател и ръководни органи на партията. Гост на конгреса е зам.-председателят на Народното събрание, съпредседател на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки.

Каракачанов благодари на Валери Симеонов, че от 3 август е намерил подход към колегите от ВМРО и имат прекрасни взаимоотношения и механизми, по които отработват общите позиции. Той отбеляза, че Симеонов е изнесъл немалка част от преговорите с ГЕРБ и Реформаторския блок. Искам да му благодаря, че се държа твърдо, мъжки и показа, че в политиката отстояваш принципите, за които си влязъл, добави Каракачанов. Опитваме се да покажем, че в България има политици, за които властта не е самоцел, отбеляза той.

По думите му ПГ на Патриотичния фронт е една от най-подготвените, групата, която е с най-ясни и принципни позиции. Именно заради Патриотичния фронт не мина вдигането на данъка върху лихвите, остана същият какъвто беше, отбеляза Каракачанов.

По-късно в събота НФСБ преизбра Симеонов за лидер на формацията. Всички делегати гласуваха за, против и въздържали се нямаше.

Споделяне

Още от България