Валери Симеонов: Шумът е новата чума на ХХІ век

Два от големите клубове по Южното Черноморие бяха затворени

Валери Симеонов, сн. БГНЕС

Борбата с шума е борба с новата чума на ХХІ век, обяви в понеделник вицепремиерът Валери Симеонов на пресконференция в Бургас след поредната си акция по заведенията в Южното Черноморие. Той каза, че в петък вечерта са запечатани два от големите клубове в Бургаско - "Хедон" в Созопол и "Какао бийч" в Слънчев бряг.

Заповедите са издадени от местната здравна инспекция заради многократно несъобразяване с издадените предписания за намаляване на шума.

"В началото на сезона направихме показна проверка на най-сериозните нарушители от миналата година – заведенията в зоната на Слънчев бряг-Юг, за да покажем, че това лято ще се предприемат сурови действия в тази посока. Въпреки тази демонстративна проверка и направени констатации и предписания, някои субекти продължиха да газят закона, смятайки, че той не се отнася за тях", обясни Симеонов.

Той каза, че затварянето на клубовете не е "вендета" от неговата страна, а налагане на закона.

"Наложихме крайната мярка, защото тези две заведения многократно са нарушили предписанията”, каза вицепремиерът.

Ако заповедите за затваряне не бъдат спрени от съда, "Какао бийч" и "Хедон" ще могат да отварят, когато монтират подходящо обезшумяване. Шефът на бургаската здравна инспекция Георги Паздеров коментира, че от началото на сезона са издадени 84 предписания, 6 акта за нарушения и 22 заповеди за спиране на озвучаването след 23 часа.

„Голяма част от тези, които проверихме, спазиха предписанията. Мога да ви уверя, че днес Слънчев бряг няма нищо общо с предишната вакханалия”, каза Валери Симеонов. И добави, че едни и същи общини създавали проблемите с шума, визирайки Несебър и Созопол.

Симеонов каза, че добрият пример бил Поморие, където кметът преди началото на сезона събрал ресторантьорите и хотелиерите и ги предупредил да спазват законодателството.

"В Поморие има ред и законност, както и спокойствие за почиващите", каза вицепремиерът.

Заедно с проверки за шума по Южното Черноморие вървят и проверки на данъчните. Шефът на НАП-Бургас Христо Узунов обяви, че два хотела ще бъдат затворени заради множество нарушения на данъчното и осигурителното законодателство. Хотелите са собственост на един и същи човек, който ще получи общо 23 акта за нарушения. За неиздаване на касова бележка предстои да бъде затворен и хотел в Бургас. Поради укриване на обороти, същата мярка ще бъде наложена и на две от най-големите дискотеки в областния център. Те са били проверени на принципа на тайния клиент, като при контролните покупки инспекторите не са получили касови бележки.

В един от големите аквапаркове по Южното Черноморие данъчни служители установили, че нито едно от 19-те фискални устройства на обекта не е подавало информация за оборотите си към НАП от края на юни тази година.

Още от България