Валери Симеонов: Споразуменията с Русия не носят особена полза на България

За да се подобрят отношенията, вицепремиерът предлага "общ празник" за 140-ата годишнина от освобождението

Снимка: БГНЕС

Проблемът в българо-руските отношения е в неравноправното положение на двете страни, коментира вицепремиерът по икономическите въпроси Валери Симеонов в интервю за руската официална държавна агенция ТАСС.

"Това, в частност, се отнася за отделни двустранни споразумения, които не носят особена полза на българската страна", обяснява Симеонов.

Като пример той дава проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис".

Газопроводът "Южен поток" също не беше достатъчно балансиран проект, казва Симеонов.

Попитан за изграждането на атомната електроцентрала "Белене" Валери Симеонов припомня, че българската страна е изпълнила задължението да купи реакторите и в близките месеци ще вземе решение за бъдещето на проекта.

Според него отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението на България в Руско-турската война от 1877-1878 г. трябва да спомогне за сближаване с Русия.

Годишнината от Освобождението трябва да стане за България и Русия важна крачка една към друга, казва Симеонов и допълва, че през последните години отношенията между двете страни не са били много перспективни, но годишнината може да бъде използвана, за да организираме "общ празник".

Президентът Румен Радев покани руският държавен глава Владимир Путин да посети България следващата година, като предстои да се уточнят точните дати на визитата. Очаква се тя да съвпадне с българското ротационно председателство на Съвета на ЕС.

Валери Симеонов завява още, че равнището на двустранните търговски отношения не отговаря на интересите нито на България, нито на Русия и посочва, че съответните министерства в двете страни работят за отваряне на руския пазар за български стоки.

България очаква руските си гости, заявява Симеонов и изразява надежда, повече да няма затруднения със самолетните полети от Русия до България.

Вицепрезидентът припомня, че българското правителство работи за опростяване на визовия режим за руски граждани.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?