Валидността на лични документи, изтичаща в началото на 2010 г., ще бъде удължена

Валидността на лични документи, изтичаща в началото на 2010 г., ще бъде удължена

МВР подготвя законова поправка, с която валидността на личните карти и шофьорските книжки, изтичаща в началото на следваща година, ще бъде удължена с 3 до 6 месеца. Така ще бъдат избегнати проблеми за гражданите, които трябва да си издават нови документи.

Предложението за удължаване на срока се прави, за да бъдат избегнати усложненията, свързани с големия брой документи, които трябва да се издадат догодина и едновременното въвеждане на нова технология, която трябва да заработи през март.

Въвеждането на тази нова технология, която включва и издаването на паспорти с биометрични данни се забави заради съдебните спорове около спечелената от "Сименс" поръчка. Договорът с компанията е за 116 милиона лева и бе сключен от екипа на бившия министър Михаил Миков.

Началникът на дирекция "Документи за самоличност" в МВР Мария Костадинова обаче предупреждава, че преди влизането в сила на законовата поправка, изтичащите лични карти трябва да бъдат подновени в рамките на един месец. В противен случай глобата е до 150 лева.

Тези пък, които ще се възползват от удължения срок на валидност, трябва да знаят, че преди да са си сменили документите няма да могат да пътуват в чужбина. "За да пътувате извън страната, трябва или лична карта, валидна за страните от ЕС, или паспорт", казва Костадинова.

Документите, които ще бъдат подновени преди въвеждането на новата технология, ще са в сила за срока, който е посочен в тях. Това означава, че гражданите спокойно могат да сменят документите си преди новата технология да заработи без да се налага преиздаването им през март.

Мария Костадинова увери, че МВР разполага с достатъчно материали за изработка на сегашните документи. Вътрешният министър Цветан Цветанов прогнозира през август, че може да настъпи криза с издаването на документи, тъй като привършват материалите, необходими за изработката им.

Пикът на подмяна на документи се очаква през август и септември 2010 г. Според прогнозата на МВР през август, например, ще бъдат сменени около 200 000 лични карти. През януари те ще бъдат двойно по-малко. През цялата следваща година ще бъдат издадени около 2 милиона лични карти, около милион шофьорски книжки и около 1.2 млн. паспорти.

Прецизно сме изчислили предполагаемия брой на заявленията и съответно броя отпечатани документи за следващата година във всички областни дирекции и районни управления на МВР. Предвидено е, къде ще се наложи въвеждане на двустепенен режим на работа, увери Костадинова. Заявления за лични карти и паспорти ще се приемат на повече от двеста места в цялата страна – в районни и областни управления на МВР.

Костадинова опроверга твърденията в пресата за съществуването на "паспортна мафия", която издава документи за самоличност на лица без българско гражданство. Тя уточни, че това не е възможно, тъй като самата система, не разрешава издаването на документи на лица, които не са български граждани. Когато един човек получи българско гражданство, това се регистрира в системата.

Споделяне

Още по темата

Още от България