Вълна от антифашистки протести в Гърция прерасна в масови безредици

Властта обмисля да забрани партия "Златна зора" заради участие на неин член в убийство

Вълна от антифашистки протести в Гърция прерасна в масови безредици

Вълна от антифашистки протести прерасна в масови сблъсъци с полицията в Гърция, след като популярен с левите си политически убеждения рапър бе убит в нощта срещу сряда, а член на националистическата партия "Златна зора" призна, че е участвал в престъплението.

34-годишния Павлос Фисас, известен с псевдонима си Killah P, е убит с удари с нож в гърдите при масов скандал в заведение в столичния работнически квартал Керацини. Там заедно със свои седем приятели той е нападнат от 30-на привърженици на "Златна зора", като спорът им бързо преминава от футболен в политически.

Според разкази на очевидци спречкването се мести пред заведението, където идва и убиецът и нанася на Фисас няколко удара с нож в гърдите. Свидетели споделят, че инцидентът много прилича на предварително подготвено убийство.

Вече е задържан 45-годишен мъж, признал, че е участвал в престъплението, съобщават медиите в южната ни съседка. Съпругата му се е опитала да унищожи всякакви връзки с партията, включително членската му карта. Полицията вече е претърсила офиси на "Златна зора" в Атина и в цялата страна.

Министърът на обществения ред Никос Дендиас пък отмени свое пътуване зад граница. Той бе цитиран от британския в."Гардиън", че правителството обмисля проектозакон, който да забрани националистическата партия, която е трета по големина в гръцкия парламент.

"Нито държавата ще толерира, нито обществото ще приеме актове и действия, които подкопават правната система", каза министърът, според когото нападението демонстрирало "истинските намерения на партията".

"Наш дълг е да не допуснем никакво пространство за фашизъм, нито сантиметър", коментира и гръцкият президент Каролос Папуляс.

Социалистическото движение ПАСОК - единият от коалиционните партньори в правителството, открито агитира за забраната на "Златна зора" като престъпна банда. Междувременно от националистическата партия категорично отхвърлят връзка с престъплението.

Убийството на рапъра Killah P предизвика масови безредици на много места в страната. Гръцката полиция използва сълзотворен газ и светошумови гранати срещу стотиците участници в масов антифашистки протест, които хвърляха по полицаите бутилки със запалителна течност и камъни в атинското предградие Карецини.

Сблъсъците избухнаха по време на антифашистки митинг на мястото, където в нощта срещу сряда беше убит Павлос Фисос. В протестната акция в Атина, организирана от леви партии и профсъюзи, участваха над 5000 души.

Около 6000 души се събраха на две антифашистки прояви във втория по големина гръцки град Солун, където също се стигна до стълкновения с полицията и сълзотворен газ, след като демонстранти започнаха да чупят витрини. Около хиляда протестиращи замеряха с камъни и коктейли "Молотов" полицията в град Патра. Силите на реда отвърнаха със сълзотворен газ. Един полицай е бил ранен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа