Според вицепремиера Венизелос Гърция няма нужда от трети спасителен пакет

Евангелос Венизелос

Гърция няма нужда от трети спасителен пакет и може сама да покрива нуждите си без да задлъжнява допълнително на своите кредитори, като подобри условията на дълга си и евентуално се завърне на пазарите следващата година, заяви в интервю за Ройтерс гръцкият вицепремиер и външен министър Евангелос Венизелос.

Министърът посочи, че Гърция много добре разбира колко трудно е за всяко едно правителство да приеме облекчаване на дълга. "Нашето желание не е облекчаване на дълга, а допълнително разсрочване без проблем, без допълнително да бъдат обременявани нашите международни партньори," изтъкна Венизелос.

Той предупреди също, че най-големият риск за страната е възможността от социална експлозия, ако гражданите бъдат принудени да понесат още мерки за икономии. "Невъзможно е да бъдат въведени нови фискални мерки. Невъзможно е да бъдат наложени нови съкращения на заплати и пенсии," добави той.

Според Венизелос възходът на крайно дясната гръцка партия Златна зора, която миналата година за пръв път влезе в парламента, като получи 18 места на изборите през юни, е продукт на кризата.

По повод на информациите в гръцки медии, че Златна зора обмисля да изтегли депутатите си от парламента с надежда това да доведе до избори и политическа промяна, Венизелос заяви, че така формацията би се самоунищожила. "Това е нещо като политическо самоубийство за тях", каза Венизелос. "Това не е заплаха. Това е голяма възможност", добави той.

Златна зора не потвърди на своя сайт, че действително планира да напусне парламента, а агенция Ройтерс не е успяла да се свърже с формацията за коментар.

Венизелос посочи, че правителството взима всички възможни юридически мерки срещу Златна зора и е натоварило полицията и прокуратурата да разследват други възможни престъпни дейности на формацията като например нелегално събиране на средства и връзки с подземния свят.

Златна зора е третата по популярност партия в Гърция, но след убийството на рапъра антифашист Павлос Фисас миналата седмица подкрепата за партията бързо намаля. За убийството беше арестуван 45-годишният Йоргос Рупакиас, който признал, че е поддръжник на крайнодясната партия Златна зора.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?