"Ди Цайт": Готви се европейски план за по-нататъшно финансиране на Гърция

В процес на изготвяне е европейски план за по-нататъшно финансиране на Гърция, твърди германският в. "Цайт", цитиран от БТА в четвъртък.

Водеща роля в този план, който щял да бъде одобрен и от Берлин, е отредена на Европейската централна банка, а целта му била да сведе до минимум очертаващата се финансова дупка на Гърция и да облекчи гръцкия държавен дълг.

Според публикацията финансовата дупка на Гърция щяла да бъде в размер на 4 млрд. евро, тъй като националните централни банки на страните от еврозоната /най-вече тази на Франция/ не приемали да има разсрочване на държаните от тях гръцки държавни облигации, както предлага Атина.

Германският вестник твърди още, че за да бъдат задоволени финансовите нужди на Гърция до 2016 г. се обсъждал вариант да бъдат използвани неусвоените средства от фондовете, предназначени за рекапитализация на местните банки и от емитирането на ценни книжа на гръцката държава.

При всеки случаи партньорите на Гърция проучвали възможността за допълнително финансиране на Гърция до началото на 2016 г. Според германския вестник размерът на новия заем за Гърция щял да бъде голямо едноцифрено число с девет нули в евро.

Колкото до облекчаване на гръцкия дълг, кредиторите обсъждали и възможност за удължаване на падежа на съществуващите кредити и за намаляване на лихвите по тях.

По-рано тази седмица председателят на Еврогрупата Йерун Дайселблум обяви, че през декември Еврогрупата ще обсъжда възможността за предоставяне на трети пакет финансова помощ за Гърция.

Според члена на Управителния съвет на Европейската централна банка Йорг Асмусен в средата на идната година, когато завършва действието на втората програма, Гърция ще има нужда от допълнително външно финансиране в размер на 5-6 милиарда евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани