Вальо Топлото получи поредната си присъда

Вальо Топлото получи поредната си присъда

Валентин Димитров – Вальо Топлото получи три години затвор по обвинение за безстопанственост. Това е третата поредна присъда за бившия шеф на "Топлофикация - София". Той веднъж бе признат за виновен по обвинение за валутно престъпление и бе осъден на пет години затвор. След това бе наказан с 14 години лишаване от свобода за присвояване от топлофикационното дружество.

И трите присъди на Димитров са на първа инстанция и не са влезли в сила.

По последното дело той отговаряше за похарчени неправомерно пари за скъпи храни, за ползван джип "Лексус" и за рекламни материали. Сумите за тези "гъдели" били изписани като представителни разходи на закъсалото общинско дружество.

Димитров трябва да плати на "Топлофикация - София" почти половин милион лева обезщетение за нанесените вреди, реши още съдът.

Наред с това обвинение Вальо Топлото отговаряше заедно с тогавашния Съвет на директорите на "Топлофикация" за сключването на три договора с фирми за събиране на дългове.

Според обвинението тези договори са били неизгодни за дружеството, тъй като фирмите са получили комисионна от около милион и половина лева. Освен това дейността им не водела до реално събиране на задължения, а само информирали клиентите. Съдът обаче не бе на това мнение и оправда Димитров, Георги Рогачев, Илко Йоцев, Пламен Василев, Георги Ненков и Иванка Димитрова по това обвинение.

Това бе първото обвинение, по което Димитров получи оправдателна присъда. Прокурорът по делото Божидар Джамбазов, който искаше 10 години затвор за бившия топлофикационен шеф, заяви, че ще протестира решението на съда.

Преди да чуе присъдата си Валентин Димитров заяви пред съда, че делата "Топлофикация" обслужват една политическа кариера. Според него делата са изкуствено разделени, като се цели ефект на обществен натиск, медийни манипулации и липса на цялостен поглед на съдебния състав.

След като чу третата си присъда, Димитров иронично заяви, че се чувства "прекрасно".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?