Вальо Топлото ще бъде обвинен и във валутно престъпление

До дни ще бъде внесен обвинителен акт срещу бившия директор на “Топлофикация – София” Валентин Димитров за валутно престъпление, защото не е отчитал сметките си в чужбина. 

По случая ще бъде разследвана и много известна публична личност, заяви в неделя пред БНР ръководителят на следователския екип Иван Тороманов, но отказа да назове име.

Срещу Димитров, известен като Вальо Топлото,    ще бъде повдигнато и обвинение за присвояване.

В рядък изблик на публичност, по-рано тази седмица Валентин Димитров обяви пред журналисти, че разкритите пари по банкови сметки са на 10 чуждестранни фирми, които му били дадени да ги управлява, защото имал опит в менажиране на финанси. Той твърди, че още миналата година е разкрил това пред разследващите. Димитров каза още, че ако прокуратура поддържа обвинение за пране на пари, това означава, че те са незаконни, т.е. за тях не се дължат данъци. Ако се дължат данъци, парите не са незаконни, заключи Вальо Топлото.

Наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов обаче е на мнение, че има връзка между парите на Валентин Димитров и “Топлофикация”. Налице са доказателства, посочващи, че Димитров е взимал подкупи и е присвоявал пари от дружеството, което е достатъчно  да се направи заключение, че има пране на пари, каза още Джамбазов по повод твърденията на Димитров.

Материалите за 30-те фирми, източвали пари от "Топлофикация-София", вече са отделени от делото за пране на пари и са присъединени към делото за длъжностно присвояване. По това дело освен Димитров, обвиняеми са бившият изпълнителен директор на столичната топлофикация Георги Рогачев, заместникът му Емил Антонов и служителите Калина Абланска и Мая Стоилова.

Все още няма данни дали тези 30 фирми са имали взаимоотношения с други топлофикационни дружества в страната. По груби сметки, чрез фирмите са нанесени щети за десетки милиони лева.

Според разследващите, част от фирмите са фиктивни, а други са създадени само за целта, предаде БТА, като позова на отлично информирани източници. Фирмите са собственост на трети лица и според непотвърдена информация, имат връзка с фирма "Шибър", управител на която бе Стоилова.

В края на миналата година прокуратурата обяви, че "Шибър" е извършвала паралелни доставки за "Топлофикация-София".

Тези близо 30 фирми са в цялата страна и за част от тях разследващите смятат, че дори не са осъществявани доставки, а ако е имало такива, не е ясно на какви цени са извършвани. С част от фирмите дори няма сключвани договори, а стоките направо са били фактурирани.

Споделяне

Още по темата

Още от България