Външни анализатори: Казаното от Станишев за валутния борд е само риторика

Казаното от лидера на БСП Сергей Станишев, че ако дойде на власт, левицата ще запази валутния борд поне до влизането на страната в ЕС през 2007 г., е малко или много риторика. Това са заявили британски и американски институционални инвеститори в български брейди облигации пред Александър Бебов, финансов анализатор и управляващ партньор на Балканска консултантска компания.

Станишев направи изказването си за бъдещето на борда пред агенция Ройтерс през уикенда. То предизвика реакция сред икономическите, финансовите и политическите среди в България, като повечето експерти изразиха съмнението, че лидерът на готвещата се да управлява България социалистическа партия вероятно не прави разлика между присъединяването на страната към Европейския съюз и към Европейския валутен съюз.

Общата позиция на международните инвеститори е, че никоя политическа сила в България няма реални намерения за промяна на валутния борд в краткосрочен план, обясни Бебов.

"Няма драстична разлика в икономическите платформи на основните политически играчи. Дори тези различия в България са по-малки, отколкото в други страни", посочи анализаторът.

Очакванията са, че нито БСП, нито другите политически сили биха имали желание между 2007-2009 да променят валутния борд и даже БСП да дойде на власт, няма да има драстична промяна в икономическата политика на бъдещото правителство спрямо политиката на сегашното, допълни Александър Бебов.

Финансисти: Станишев просто не прави разлика между ЕС и еврозона

Финансистът Андрей Пръмов и бившият депутат Венцеслав Димитров са на мнение, че най-вероятно лидерът на БСП не се е изразил прецизно.

"Според мен той не е имал предвид точно това или не е разбрал разликата между членството на България в ЕС и членството в еврозоната", каза Венцеслав Димитров. Според него, ако лидерът на БСП е искал да каже нещо категорично, то той би казал, че след 2007 г. ще отмени валутния борд. "Има разлика между запазвам и отменям", посочи икономистът.

"Аз не вярвам, че някой си мисли да променя условията на паричния съвет, залегнали в закона за БНБ", каза Андрей Пръмов. По думите му това е непосилна задача и дори някой да има желание, е невъзможно да се развали валутният борд. Той допълни, че средите, които по дефиниция и по естествен път биха били сериозно заинтересовани да чуят какво се крие зад това мнение, най-вероятно също смятат, че лидерът на БСП не се изразил прецизно.

"Сергей Станишев не е икономист, той безспорно е политик, но законът за БНБ не дава никаква възможност за премахване на фиксирания курс веднъж, и второ - държавата да тегли необезпечени кредити от БНБ", допълни Пръмов. По думите му би било необходимо една партия да има 3/4 мнозинство в парламента, за да успее наистина да премахне валутния борд по законодателен път.

Зам.-министър Любомир Дацов: Даваме много лош сигнал към инвеститорите

С премахването на валутния борд сега инфлацията ще скочи значително, защото всеки ще иска да спекулира, така че тази инфлация може да бъде от 13 до 313 процента. Това повтори преди началото на правителственото заседание в четвъртък зам.-министърът на финансите Любомир Дацов.

Според него никой не предлага конкретен план каква да бъде стратегията за излизане от валутния борд, единствено правителството и БНБ предлагат такава стратегия и тя е свързана с въвеждането на еврото през 2009 година. По думите му с изказвания като това на Станишев даваме много лош сигнал към нвеститорите.

В момента само кредитите, взети от частния сектор, са около 4,3 млрд. евро, каза Дацов. При промяна на валутния курс ще има промяна и на лихвите, обясни той. Само промяна с 0,5 или с 1% ще оскъпи разходите на всички фирми, които са взели кредити, допълни зам.-министърът. Той прогнозира верижни фалити за много от фирмите, взели такива кредити.

Това ще се отрази и на банковите институции, тъй като те имат 1,5-2 млрд. евро кредити и дългове към чужди финансови институции.

Би се получила една поредна финансова криза в страната ни, което едва ли е най-доброто преди влизането ни в ЕС, коментира Дацов и допълни, че ЕС едва ли би позволил така лесно да бъде променен този режим, тъй като по преговорна глава 11 България е поела ангажименти да поддържа валутния борд.

В присъединителния договор ще бъде записан ангажиментът да поддържаме валутния борд

Само след няколко месеца подписваме договора за присъединяване и в него поддържането на валутния борд ще бъде фиксирано като ангажимент, допълни зам.-финансовият министър.

Въвеждането на еврото няма да повлияе на цените, коментира още Дацов. Може би ще има малък ефект от закръгленията на цените, които ще се предизвикат при преминаването от лева към еврото, но това не би трябвало да е значително, каза той.

Известна е позицията на Международния валутен фонд, че валутният борд не само изигра дсъществена и полезна роля, но и има потенциал да продължи да играе ключова роля в България, коментира и финансовият министър Милен Велчев, който е на посещение в централата на фонда във Вашингтон.

Евентуалните намеци за премахването му след 2007 г. се оценяват тук като доста вредни, каза Велчев. Той добави, че според редица експерти от МВФ България трябва да запази борда поне до 2010 г., когато страната най-вероятно ще е вече член на Европейския валутен съюз.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?