Външният министър на Германия призова за преразглеждане на отношенията със САЩ

Зигмар Габриел

Външният министър на Германия Зигмар Габриел призова за преразглеждане на външната политика на страната в частност в отношенията ѝ със САЩ заради "оттеглянето" на Вашингтон под президентството на Доналд Тръмп от "ролята на надежден гарант за западната мултилатералност", предаде ДПА.


В реч в Берлин пред форум по външната политика Габриел констатира, че под ръководството на Тръмп САЩ са се дистанцирали от ЕС и сега възприемат Европа като "конкурент и даже понякога като противник".

 

Германският топдипломат отбеляза, че интересите на Германия и САЩ вече не винаги съвпадат и като пример даде санкциите на САЩ срещу Русия, които според критици вредят на европейски компании.

В речта си Зигмар Габриел предупреди, че ако Тръмп реши да извади страната си от ядреното споразумение с Иран, ще възникне риск от въоръжен конфликт в периферията на Европа. Той каза още, че обещанието на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел е "непродуктивно". "Европейският съюз може да оцелее само ако определи своите интереси и прояви своята сила", заключи министърът на външните работи на Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?