Външно продава имоти в САЩ, Канада и Белгия

Български имоти зад граница се рушат, трупат дългове и срамят България

Сградата на българското посолство във Вашингтон.

Външно министерство планира до края на годината да продаде имоти в Аржентина, Белгия, Гърция, Канада, Колумбия, Никарагуа, САЩ, Уругвай и Финландия, съобщи външният министър Екатерина Захариева в петък.

Тепърва ще се правят анализи за прогнозните цени, но Захариева "успокои", че сделките ще стават на най-високата цена и само чрез най-реномираните местни агенции.

"Някои от тези сгради са бивши търговско-икономически служби или генерални консулства. Те генерират големи разходи и представят България в неблагоприятна светлина, когато имотът наистина е в лошо състояние, получавали сме такива писма неведнъж", посочи Захариева в рамките на парламентарния контрол.

Освен това често местните власти налагат различни глоби заради неподдържаните имоти. Има и спорни данъчни въпроси.

Към момента Външно министерство управлява над 200 имота в около 70 държави, закупени предимно през 70-те и 80-те години на миналия век. Сред тях са посолствени комплекси, цели сгради с апартаменти, офиси, резиденции и други, които Външно отказва да посочи конкретно от съображения за сигурност.

Захариева коментира, че не приема твърдения, че имоти се продават на занижени цени, защото всичко става след експертни оценки и през местни агенции.

През изминалата година е продаден само един имот - в Хага.

Става въпрос за почти изоставена сграда, бивша търговска служба, за сумата от 1 165 165 евро, каза Захариева. Той не е бил използван от 2010 г. и състоянието му се е влошавало през годините. Трупал е разходи, различни такси и застраховки.

Захариева сподели, че с учудване разбрала че МВнР дори не е имало електронна програма, по която да следи и управлява имотите.

Такава вече има, но нямаше, каза тя.

Казусът с поддържането на българските имоти в чужбина е известен от години. Нито едно правителство обаче не е осигурило необходимите средства за стягането им. През последните години Външно продаде някои имоти, а други дава под наем.

Периодично излизат проблеми и със сградите на някои български посолства.  

Споделяне

Още по темата

Още от България