Въоръжени блокираха центъра на Луганск

Напрежение сред проруските сепаратисти

Въоръжени блокираха центъра на Луганск
Въоръжени мъже с танкове и други бронирани машини блокираха центъра на Луганск във вторник.
 
Предполага се, че зад акцията стои уволненият наскоро "министър на вътрешните работи" на проруската украинска отцепническа Луганска народна република (ЛНР)  Игор Корнет, който по-рано тази седмица беше арестуван. 
 
Лидерът на ЛНР Игор Плотницки заяви, че това са лица, близки до Корнет, които се опитват да предизвикат напрежение и са извели по улиците голям брой хора във военни униформи, съобщи Ройтерс.
 
Плотницки, който вчера уволни "вътрешния министър" на самопровъзгласилата се република Игор Корнет, увери, че няма причини за паника.
 
"Мога уверено да кажа, че опитите на някои да останат на власт, като дестабилизират обстановката, са безполезни и в най-скоро време ще бъдат неутрализирани", посочи в изявление той.
 
"В центъра на Луганск днес местните жители можеха да видят голям брой хора във военна униформа, заявяващи, че участват в учения по нареждане на ръководството на вътрешното министерство. Тази ситуация е продължение на вчерашните кадрови промени по законното отстраняване на вътрешния министър от заеманата от него длъжност", каза Плотницки, цитиран от ТАСС. 
 
Той увери, че "ситуацията е под контрола на ръководството на ЛНР и в най-скоро време ще бъде напълно решена", а властите правят всичко възможно да гарантират сигурността на населението. 
 
На видеозапис, качен на сайта на местната сепаратистка телевизия, се виждат мъже във военна униформа с маски и автомати "Калашников", разположени край административна сграда на улица, блокирана от техен автомобил.
 
Плотницки уволни Корнет в резултат на започнало срещу него съдебно разследване, съобщи пресслужбата на "президентството"на ЛНР.
 
В комюнике, разпространено от сепаратистката информационна агенция, Корнет днес отрече да е уволняван. "Искам да разсея всички слухове за уволняването ми", заяви той, оставяйки да се подразбере, че въоръжените мъже са разположени в центъра на Луганск в рамките на операция по ареста на украинска група "саботьори", навлезли предишната нощ на територията на ЛНР. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят