Въпреки забраната протестите на опозицията в Иран продължават

Въпреки забраната протестите на опозицията в Иран продължават

Въпреки официалната забрана протестите в иранската столица Техеран продължават и в понеделник. Неуспелите кандидати Мир Хосейн Мусави и Мехди Каруби, които оспорват преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад за президент на Иран също присъстват.

И двамата, включително духовникът Каруби, са в цивилно облекло и се движат заедно с протестното шествие с високопроходим джип, охраняван от цивилни агенти на службите за сигурност, съобщи Франс прес.

Мусави заяви, че няма да отмени днешното протестно шествие в Техеран въпреки забраната на властите, но по-късно каза, че ще участва в проявата, за да приканва привържениците си към спокойствие. На митинга на централния площад в Техеран той призова за свикване на нови избори.

Очаква се към протестите да се присъедини и бившият президент реформатор Мохамад Хатами, който също настоява за нови избори.

Десетки хиляди поддръжници на Мусави са се събрали за митинга в центъра на Техеран, въпреки забраната на вътрешното министерство, съобщи Ройтерс, позовавайки се на присъстващи.

"Улицата е претъпкана с хора" в очакване на Мусави и други лидери, подкрепящи призива му за анулиране на резултатите от изборите на 12 юни, според които печели Ахмадинеджад, казал по-рано очевидецът. Централния булевард на столицата е препълнен по протежение на няколко километра с хора, които скандират: "Ако Ахмадинеджад остане президент, ще протестираме всеки ден" и "Ще се борим, ще умрем, но няма да приемем тази изборни машинации", допълва източникът.

По-рано Ройтерс съобщи, че привърженици на Ахмадинеджад и на Мусави са влезли в стълкновения в Техеран, при които има пострадали.

Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че иранският върховен лидер аятолах Хаменей е разпоредил проверка на жалбите на опозицията за груби нарушения и фалшификации по време на изборите.

Ахмадинеджад и представители на вътрешното министерство отхвърлиха твърденията, че вотът е манипулиран. Президентът нарече изборите "свободни и пълноценни".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?