Историческо решение

Върховният съд на САЩ разреши гей браковете във всички щати

Върховният съд на САЩ взе историческо решение за правата на хомосексуалистите, като разреши гей браковете на цялата територия на държавата.

Съдиите приеха с 5 на 4 гласа, че Конституцията на САЩ изисква еднополовите двойки да получат разрешение да сключват брак, независимо къде живеят и дали съответният щат позволява брак само между хетеросексуални партньори.

Председателят на Върховния съд Джон Робъртс-младши и още трима магистрати са били против и написаха отделни мотиви за отказа си.

Съдия Антъни Кенеди съобщи от името на съда, че хомосексуалните, които са се надявали да създадат законно семейство, "вече не са обречени на самота и изключение от една от най-старите институции на цивилизацията". "Те изискват същото достойнство пред закона. Конституцията им дава това право", допълва консервативният съдия. Той често има решаващ глас в решенията на съда и този път заема страната на четиримата либерални съдии.

Консервативният му колега Антъни Скалия е добавил обяснение защо е гласувал против. Според него тълкуванието е "заплаха за американската демокрацията", защото "според това решение моите мерки и тези на 320 милиона американци в цялата страна представляват мнозинство в сравнение с деветима съдии от Върховния съд".

Това е най-важното разширяване на правата на брака в САЩ от прочутото дело "Ловинг срещу щата Вирджиния" от 1967г., с което бе премахната щатската забрана за брак между хора от различна раса.

Голямата промяна в САЩ за отношението към еднополовите бракове започна през 2004 г., когато щатът Масачузетс първи позволи подобни съюзи да станат законни. През 2013 г. Върховният съд на САЩ разтърси традицията и дискриминацията срещу хомосексуалните като премахна част от Закона за защита на брака от 1996 г. В него се забраняваше на гей двойките – дори когато са признати в определен щат - да получават федерални бонуси за домакинства, от които се ползват останалите семейства.

Президентът Барак Обама стана първият в историята на САЩ, който подкрепи равенството на браковете през 2012 г. Същата година Демократическата партия за пръв път включи каузата в предизборната си програма.

Веднага след обявяването на решението на Върховния съд президентът Обама публикува в профила си във Фейсбук снимка със знамето на дъгата, придружена от кратък текст "Любовта спечели". Фен страницата на Белия дом в социалната мрежа пък промени веднага профилната си снимка отново с цветовете на дъгата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?