Върховният съд отмени присъдите на Раиф Мустафа и Росен Маринов

Върховният съд отмени присъдите на Раиф Мустафа и Росен Маринов

Върховният касационен съд (ВКС) за втори път отмени (http://www.vks.bg/vks_p10_139.htm) присъдите, наложени по делото за подкуп срещу бившия заместник-министър в МВР и настоящ председател на общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов. Първият бе осъден на 2 години условно, защото е поискал пари от Маринов, който на свой ред получи 3 години условно, защото му е предложил 50 000 лева.

На първа инстанция двамата бяха оправдани от Софийския градски съд, а след това апелативния съд видя вина само в случая на Маринов. ВКС обаче видя доказателства и за вината на Мустафа и върна делото отново на апелативния съд. Втората инстанция този път произнесе осъдителни присъди за двамата, но и този път ВКС обяви, че ги отменя. С остри коментари към долустоящия съдебен състав, върховният съд заявява, че решението не е мотивирано добре, има произволно отхвърляне на експертиза и волна интерпретация на показанията по делото.

Мустафа и Маринов бяха зрелищно арестувани при акция на ДАНС през пролетта на 2009 година в центъра на София. Делото срещу тях бе отчетено пред Брюксел като знаково за борбата с корупцията по високите етажи на властта. Пред ВКС бизнесменът Росен Маринов твърди, че в качеството си на заместник-министър Мустафа буквално му е извивал ръцете за пари и пледира за маловажност на случая с предложените пари.

Според обвинителния акт Мустафа е трябвало срещу сумата от 100 000 лева да лобира пред шефа на Изпълнителната агенция по рибарство (ИАРА), за да се оттегли жалба, подадена пред Върховния административен съд (ВАС) за спирането на обществена поръчка за закупуване на катери от агенцията. Конкурсът е бил спечелен от фирмата на Маринов, но шефът на ИАРА настоявал поръчката да се прекрати.

Защитата на Мустафа от своя страна заявява, че апелативният съд е произнесъл присъдата без да обсъди всички доказателства по делото и най-вече почерковата експертиза, която не успя да докаже, че надписът "50 х. лева" върху бележката, предадена на Маринов, носи почерка на Мустафа. Това е едно от основните доказателства на прокуратурата по делото.

Според ВКС апелативният съд е написал мотиви към присъдата си, от които не може да се разбере как е протекло предполаганото престъпление. Магистратите са критикувани, че не са обсъдили всички свидетелски показания. Не е обяснено и защо се изключва графологичната експертиза при обсъждането на доказателствения материал. Съдът не е длъжен да приема всички доказателства, но е длъжен да се мотивира, когато изключва някои от тях.

"Необсъждането на експертизите с аргумента, че те не подкрепят обвинителната теза, е проява на едностранчив подход", се казва в решението на ВКС. Върховният съд заявява, че апелативният съд е преиначил версията на основен свидетел по делото, произволно интерпретирайки показанията му. В мотивите към присъдата е написано, че Мустафа е дал бележка, на която било написано петдесет хиляди лева, а на бележката е пишело "50 х. лв".

"Поначало от мотивите изобщо не личи съдът обстойно да се е занимавал с фактическия въпрос за умисъла на подсъдимия Раиф Мустафа в контекста на обвинението за помагаческа дейност. Въззивният съд е боравил с общи фрази и теоретични разсъждения за съучастието", се казва в решението на ВКС.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?