Върховният съд в САЩ решава статута на затворниците в Гуантанамо

Американският Върховен съд започна да обсъжда дали случаите на 600 затворници, задържани в американската военна база в Гуантанамо, могат да бъдат разгледани в граждански съд, предаде Би Би Си.

Адвокати, представящи двама настоящи и двама бивши затворници в базата, ще пледират, че техните клиенти трябва да имат достъп до американската съдебна система, което ще им позволи да настояват, че задържането им е незаконно. В момента затворниците в Гуантанамо могат да бъдат съдени само от военен трибунал.

Президентът на Центъра за конституционни права Майкъл Ратнър, който представя задържаните, казва, че вече се забелязва промяна в общественото настроение: "Определено в някои среди вижданията се променят, особено с отдалечаването във времето от терористичните нападения на 11 септември. Хората започват да разбират колко опасно е да се държат затворниците за неопределен период от време без да им се даде възможност да докажат че са невинни", посочва адвокатът.

Кореспондент на Би Би Си във Вашингтон каза, че случаят ще има и по-широко значение, тъй като поставя въпроса за правомощията на правителството по време на криза. Решението на Върховния съд може да окаже голямо въздействие върху обявената от администрацията на Буш война срещу тероризма.

Споделяне

Още от Свят