Варненски плаж се превърна в паркинг

Част от южната част на централния плаж във Варна е превърната в частен паркинг към рибен ресторант, сигнализираха читатели на Mediapool, които изпратиха снимки до редакцията. Те твърдят, че паркингът е от този сезон и е предназначен специално да обслужва луксозното заведение – кораб “Мр. Баба”.

Заведението се намира на територията на варненския плаж, стопанисван от “Лазурен бряг 91”. Фирмата е концесионер на ивицата от 2003 г. и е собственост на фирма “Алея Първа” ЕАД.

Представителят на концесионера “Лазурен бряг 91” и бивш общински съветник от "Нашия град" Андрей Василев обясни пред Mediapool, че бетонните плочи са поставени на пясъка още при изграждането на вълнолома и се ползват от тежкотоварните автомобили, които трябва да стигнат до края на плажа. Плочите дори са отразени в кадастралните карти, каза Василев. Главният архитект на града Петър Йорданов не беше открит за коментар.

Как обаче пътят се оказва паркинг на заведение, Василев не обясни и каза, че не го притеснява.

Стопанинът на ивицата отбеляза, че повече го притеснява фактът, че компанията е платила 136 000 лева, за да възстанови плажа след февруарските бури, а държавата не е дала една стотинка. Властта бездейства и по проблема с Шокъровия канал, който изливал 8 хиляди литра фекалии в морето, каза още Василев.

Плажовете, отдадени на концесия, подлежат на контрол от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Ведомството на Лиляна Павлова прави инпекции всяка година в началото на летния сезон, но варненският плаж все още не е проверен. Ако се констатира и най-малкото нарушение от наша страна, ще бъдем санкционирани, каза Василев и допълни, че проверката не го притеснява.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?