Варненският съд остави в ареста литовски престъпен бос

Апелативният съд във Варна потвърди ареста на литовеца Хенрикас Дактарас (51 г.), съобщиха във вторник от съда.

В Литва Дактарас е заподозрян за извършване на тежки умишлени престъпления - убийства, изнудвания, грабежи и участие във въоръжена престъпна група, известна като каунаската група "Дактарай". Той беше арестуван във вторник миналата седмица на основание на Европейска заповед за арест, издадена от Генералната прокуратура на Литва.

Властите в Литва настояват за задържането и екстрадицията на Дактарас, за да бъде разследван за извършването на тежки престъпления в периода 1993-1994 година. Той е заподозрян, че е ръководил въоръжената група "Дактарай", действала на територията на Литва и в други европейски държави.

Дактарас бе арестуван в началото на септември в Кранево. Самоличността му е установена по безспорен начин, включително с експертиза на отпечатъците.

Във вторник апелативният съд остави без уважение молбата на адвокатите му да бъдат изготвени две медицински експертизи, които да установят здравословното му състояние.

В сряда изтича срокът, в който Дактарас може да обжалва решението на Окръжния съд от миналата седмица, с което се допуска екстрадицията му в Литва.

По същото време литовският парламент отстрани своя председател заради обвинения, че поддържа връзки с каунаската престъпна групировка, предаде Франс прес.

Бивша телевизионна звезда, 42-годишният Валинскас отрича обвиненията и настоява, че е жертва на политическо отмъщение.

Проблемите му започнаха в началото на годината, след като литовски медии разпространиха снимки, на които той разговаря в град Каунас с членове на престъпната групировка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?