ВАС потвърди глоба от 100 000 лева за здравната каса

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила решението на тричленния състав от март, с което здравната каса бе задължена да плати, наложената ѝ от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоба от 100 000 лева.

През ноември 2007 г. Българският фармацевтичен съюз сезира КЗК, че НЗОК нарушава Закона за защита на конкуренцията като едностранно и противозаконно е удържала на аптеките по 8% от цената на лекарствата. Това е ставало под формата на "отстъпка", която аптеките бяха длъжни да правят и която се разпределяше между касата и пациентите, купуващи лекарствата.

За същото нарушение КЗК вече бе глобила един път НЗОК през 2005 г. с 30 000 лв.

През май 2008 г. КЗК глоби НЗОК повторно със 100 000 лева за явното неспазване на нейното предходно решение и нарушаване правата на аптеките по Закона за защита на конкуренцията. Причина за високата глоба е, че НЗОК въобще не е изпълнила нареждането на КЗК да премахне отстъпката и да не намалява дължимото на аптеките по закон възнаграждение за обслужването на здравноосигурените лица.

"Недопустимо е в момент на тежък дефицит в бюджета на НЗОК средствата за лечение на здравноосигурените да се разходват за плащане на глоби, но Българският фармацевтичен съюз счита, че цената, която аптеките са платили е много по–висока", коментираха от съсловната организация.

"Всекидневно аптеки са принудени да преустановяват дейността си заради тежката финансова криза и заради щетите, причинявани от подобни незаконосъобразни действия на изпълнителната власт", се казва в позиция на организацията, изпратена до медиите.

Споделяне

Още от България