Вашингтон забрани карикатури на Мохамед в градския транспорт

Транспортните власти във Вашингтон не разрешиха на правозащитна организация да постави карикатури на пророка Мохамед в метрото на американския град, предаде Би Би Си.

В началото на май American Freedom Defense Initiative (AFDI) направи изложба от карикатури на пророка в Гарленд, щата Тексас.

Изложбата беше част от кампанията им в защита правото на свобода на словото. По време на изложбата в Гарленд избухнаха размирици и се стигна до стрелба и смъртта на двама невъоръжени, които нападнаха полицай, охраняващ залата, в която бяха изложени карикатурите.

Въпреки инцидентите организаторите възнамеряваха да покажат във вашингтонското метро карикатурата, спечелила първата награда в конкурса. Транспортните власти обаче забраниха излагането в метрото на каквито и да било плакати и рекламни материали с политическо, религиозно и пропагандистко съдържание.

Основателят на AFDI Памела Гелер остро разкритикува решението на властите във Вашингтон и го определи като атака срещу свободното слово. На своята страница в интернет тя написа, че подобни отстъпки към терора са пълно поражение. "Тези страхливци могат да заявят, че се грижат за безопасността на гражданите, но аз твърдя обратното. Те правят така, че за американците, където и да се намират, ще стане много по-опасно".

Споделяне

Още от Свят