Васил Велев: Кризата дойде

Снимка: Архив

"За индустрията въпросът дали идва криза не стои. Всъщност кризата дойде", заяви пред БНР в четвъртък председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

"За юни статистиката отчете спад на износа с 6.4%. За юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е -3.1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси", изброи Велев.

По думите му спад в продажбите от месеци има "и в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали". Неговата организация прогнозира спад на индустриалното производство през третото тримесечие.

Според Велеч има два начина на поведение – да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, или да се каже честно на хората да бъдат по-разумни.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обаче отрече икономиката на България да е изправена пред криза.

"Не може да не отчетем, че на световен мащаб има икономическо забавяне на ръста. Има различни търговски отношения между големите сили и те наистина влияят, но към момента нямам информация това да се случва към България", заяви министърът на икономиката и увери, че заедно с работодателите ще бъдат търсени решения на проблемите.

Споделяне

Още от Бизнес