Вътрешният контрол на администрацията с "добра" оценка за 2009 г.

Вътрешният контрол на администрацията с "добра" оценка за 2009 г.

Вътрешните контролни органи на публичната администрация получават "добра" оценка за работата си през 2009 година, показва обобщеният доклад за работата на инспекторатите, приет от Министерския съвет в сряда. В документа са включени годишните доклади на всичките 290 инспектората и 221 доклада за извършените вътрешни одити на институциите.

"Добрата" оценка се дава за трета поредна година. Тя обаче рязко контрастира с позицията на премиера Бойко Борисов, който почти една година обяснява, че в последните си месеци правителството на тройната коалиция е извършвало безконтролни и незаконни харчове.

В края на миналата година главният прокурор Борис Велчев също започна да говори за твърде слабия вътрешен контрол върху работата на институциите.

Според доклада "частични успехи" през 2009 година са постигнати при изграждането на "адекватни" системи за одит в централните звена на администрацията. "Постигнати са успехи и в създаването на добра контролна среда в организациите и за въвеждането на процеса по управление на риска", съобщава пресслужбата на МС, позовавайки се на доклада.

Документът отчита още, че повечето административни ръководители са въвели адекватни вътрешни правила и процедури за контрол, както и необходимите за това системи за мониторинг.

В същото време обаче се отчита, че "все още има ръководители", които "не полагат достатъчно усилия" и "приемат формално" своите задължения по въвеждане на ефективен контрол.

"Добрата" оценка в доклада трябва да бъде разгледана и приета и от Народното събрание.

На заседанието си в сряда Министерският съвет одобри прекратяването на договора с рейтинговата агенция "Фитч". Той бе сключен през 2004 г. от тогавашния финансов министър Милен Велчев (НДСВ) и подновен през 2007 година от Пламен Орешарски (БСП).

"Решението за прекратяването на споразумението е взето след обстоен анализ и преценка на целесъобразността от поддържане на договорни отношения с множество рейтингови агенции за една и съща услуга, както и предвид необходимостта от намаляване на публичните разходи", се казва в мотивите на правителството.

"Фитч” понижи преди повече от месец оценката на страната и прогнозира, че гръцкият сценарий може да се прехвърли и у нас, както и че има рискове за банките със собственици от южната ни съседка. Тези оценки се появиха, когато стана ясно, че договорът на агенцията вероятно няма да бъде подновен, а от финансовото министерство коментираха, че общественото мнение се манипулира именно по тази причина.

След прекратяване на отношенията с "Фитч", рейтингите на България ще бъдат изготвяни от "Муудис", "Стандард енд Пуърс" и JCRA.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?