Вътрешното министерство обмисля приватизация на почивните си бази

Вътрешното министерство обмисля приватизация на почивните си бази

Ръководството на МВР ще обмисли всички възможности за преструктуриране на бюджета си, включително приватизацията на почивните си бази, съобщи във вторник вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той допълни, че в момента се водят разговори с представителите на синдикатите в министерството. Йовчев заяви, че ако се стигне до решение за продажбата на почивните бази, то той ще държи първо да се направи оценка на собствеността от държавен оценител.

Вътрешният министър направи тези коментари във връзка с намеренията да освободи МВР от всички несвойствени дейности. Той вече обяви, че министерството ще прекрати частната си сигнално-охранителна дейност (СОД).

Йовчев разкри, че издръжката на почивните бази струва на бюджета на институцията 13 милиона лева, а в същото време не всички служители на МВР могат да се възползват от тях. "Дори и при най-честни правила за използване на капацитета на базите трябва да минат седем години, докато всички служители на МВР се възползват от тези бази", обясни Йовчев.

Той даде да се разбере, че най-вероятно ще бъде отрязана и дотацията от МВР за столовете и барчетата на министерството, но те няма да бъдат закривани. "Те се използват преди всичко от администрацията. Патрулиращите полицаи няма как да отидат на стол или да си купят кафе от барчето", обясни един от мотивите си министърът. В момента МВР плаща пълната издръжка на столовете и барчетата в своите сгради, докато служители, които купуват от тях, плащат само стойността на продуктите по борсови цени.

Цветлин Йовчев аргументира и защо се налага прекратяване на търговската дейност на СОД. Той посочи, че МВР е в конфликт на интереси по тази дейност, защото едновременно върти бизнес и раздава лицензите на своите конкуренти. Другият му мотив е, че през 2013 година МВР вече е на загуба от тази дейност с около един милиона лева.

Споделяне

Още от България