Във Вашингтон спорят дали войната в Ирак е “най-голямата грешка”

Във Вашингтон спорят дали войната в Ирак е “най-голямата грешка”

Белият дом отхвърли твърденията на лидера на мнозинството в Сената Хари Рийд, според които войната в Ирак е била “най-голямата грешка” в историята на американската външна политика, предаде Си Ен Ен.

По думите на прессекретаря на Белия дом Тони Сноу, е било важно да се отстрани от власт Саддам Хюсеин.

Той посочи още, че през 2002 г. мнозинството от сенаторите са подкрепили предложението да се използва сила в Ирак.  

Според него президентът Джордж Буш не трябва да приема гласовете в Конгреса срещу новия план за подобряване на сигурността в Багдад като порицание.

Стратегията тепърва започва да функционира, коментира Сноу.

Камарата на представителите в Американския конгрес прие преди дни необвързваща резолюция, с която отхвърля изпращането на още 21 500 войници в Ирак. Това постави Буш в отбранителна позиция, въвличайки го в много по-съществен спор относно финансирането на плана.

В събота републиканците осуетиха стремежът на демократите да отхвърлят искането на Буш за изпращане на допълнителни войски. Въпреки, че не им достигнаха 4 гласа, демократите бързо обявиха, че са спечелили, тъй като повечето сенатори са гласували “за”, посочва Си Ен Ен.

Войната е сериозно нещо, каза Рийд в неделя. Това е най-голямата грешка в историята на външната политика на САЩ. В момента се намираме в дълбока дупка и трябва да намерим начин да излезем от нея, обясни още той.

В понеделник обаче прессекретарят на Белия дом Тони Сноу обаче отговори, че войната е трудна, но искането да се прекрати не е решение на проблема. Трябва да предоставим на нашите сили това, от което се нуждаят, за да си свършат работата, отбеляза Сноу.

Това, което искам да кажа на членовете на Конгреса, е да се успокоят, да се огледат какво се случва и да си зададат един прост въпрос: “Ако подкрепяте войниците, ще им откажете ли подкрепленията, от които те казват, че се нуждаят, за да изпълнят мисията?”, уточни Сноу. Освен това той цитира социологически проучвания, според които американците не искат да бъде ограничено финансирането за американските сили в Ирак.

Споделяне

Още от Свят