Във Великобритания има 200 хиляди роми имигранти

Около 200 хиляди ромски имигранти живеят във Великобритания, сочи ново изследване, цитирано от британския телевизионен Четвърти канал (Чанъл фор).

Според проучването на университета в Салфорд по-голямата част от тези роми са пристигнали в страната след 2004 г., когато няколко източноевропейски страни, включително Чехия и Словакия, станаха членове на Европейския съюз. В изследването се установява, че числеността на мигрантската ромска маса е "значителна" и тя "нараства". Експертите подчертават, че броят на мигрантите роми може да се окаже всъщност над 200 хиляди, но със сигурност Великобритания е западната страна с най-многолюдното ромско население

Уебсайтът на телевизията съобщава, че ромите в Европа наброяват 12 милиона, които живеят предимно в източната част на континента, често в бедност и изложени на дискриминация и сегрегация. Изследователите от Салфорд, град в района на Манчестър, твърдят, че лошите условия на живот на ромите в родните им страни ги кара да емигрират в Обединеното кралство, създавайки затруднения на общинските власти по места.

По данни от един район на град Шефилд, където има консултативен център за имигранти, през 2004 г. ромските семейства там са били едно-две, а сега броят им е неколкостотин, съобщава британският Четвърти канал.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?