Въвеждат се екоизисквания и за печките за твърдо гориво

Въвеждат се екоизисквания и за печките за твърдо гориво

Екоминистерството няма намерение да забранява отоплението с дърва и въглища от 2016 г., подобно изискване не присъства в евродиректива, не е известно да се водят разговори на европейско ниво за подобни ограничение, а ако темата бъде повдигната, Министерството на околната среда и водите ще бъде против.

Това съобщиха от ековедомството, чиито експерти преди около два месеца съобщиха, че се обсъжда от догодина да се въведат ограничения за продажбата на въглища с високо съдържание на сяра. Забраната бе представена като част от опитите на правителството да намали превишеното замърсяване на въздуха с фини прахови частици, заради което срещу страната ни има образувана наказателна процедура от Еврокомисията.

Сега от министерството обясняват, че няма да има забрана за топлене с въглища, но от 1 януари 2022 г. новите печки на твърдо гориво, които се пускат на пазара, ще трябва да отговарят на екологични изисквания. Те обаче няма да важат за пуснатите преди тази дата на пазара уреди и вече монтираните вкъщи.

В обхвата на регламента ще влязат камини и печки на въглища и дърва с мощност до 50 киловата. Те ще трябва да отговарят на изисквания за енергийна ефективност, за нивата на изпусканите емисии на замърсители като фини прахови частици, органични газообразни съединения, въглероден оксид, азотни оксиди. Регламентът няма пряко отношение към вида на използваните въглища, нито към печките, с които вече се отоплява населението, посочват от МОСВ.

Ведомството съветва домакинствата, които планират да си купуват нова печка на твърдо гориво преди влизането в сила на екоизискванията към тези отоплителни уреди, да проверят екологичните им параметри и да изберат най-щадящия околната среда вариант.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес