"Въздесъщият" обра филмовите награди "Златна роза"

"Въздесъщият" обра филмовите награди "Златна роза"

Филмът "Вездесъщият" на Илиян Джевелеков обра повечето награди на 35-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Лентата спечели голямата награда "Златна роза" за пълнометражен филм, за мъжка и женска роля, наградата на публиката и на критиката. Призовете бяха раздадени на официална церемония в събота вечерта.

Отличието за филм бе присъдено на "Въздесъщията", тъй като "през окото на вездесъщата камера филмът оголва самотната човешка душа в студения свят на съвременните технологии".

Носителят на голямата награда "Златна роза" за пълнометражен филм тази година получава и наградата "Дани Лернер" в размер на 50 000 евро в услуги в "Ню Бояна филм студиос" и 5000 евро в брой за реализацията на следващия си пълнометражен проект, съобщават организаторите.

За "Вездесъщият" са още наградата на публиката и на Гилдия критика към Съюза на българските филмови дейци. Критиците дават своята награда и на късометражния "Охлюви" на Албена Пунева.

Специалната награда на журито е за "Посоки" на Стефан Командарев, защото "филмът пресича с болка посоките на българското всекидневие, които водят от драмите на битието към Терминал 1 и 2". За "Посоки" е и наградата на акредитираните журналисти.

Наградата за женска роля си поделят Теодора Духовникова - за "Вездесъщият", и Ирини Жамбонас - за "Посоки".

Отличието за мъжка роля печели Велислав Павлов - за "Вездесъщият".

Наградата за най-добър режисьор бе връчена на Илиян Метев за филма "Три четвърти".

Специалната награда на град Варна бе присъдена на "Врагове" на Светослав Овчаров, защото според мотивите на журито "възкресява достоверен исторически епизод през затрогващи човешки съдби".

Наградата за дебютен пълнометражен филм получи "Радиограмофон" на Рузие Хасанова.
За сценарий е отличен "Дъвка за балончета" на Станислав Тодоров - Роги. Сценаристи са Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов. Най-добрият оператор на 35-ия фестивал "Златна роза" е Ненад Бороевич с филма "И после светлина" на Константин Божанов.

"Златна роза" за късометражен филм печели "Кораба Слънчоглед 1" на Васил Горанов - "за кинематографичен взрив, емоционално вълшебство и необуздана дързост". Продукцията получава и наградата на Съюза на българските филмови дейци.

Журито присъди два диплома - на филма "Дупка" на Джонатан Хайделбергер - "за нежно разказана история с вълнуващо изведени образи", и на "Нощите на един самотен вестоносец" на Андрей Кулев - "за визуално съвършенство".

От пълнометражните филми диплом получава "Лили рибката" на Ясен Григоров - "за благородните усилия на екипа в трудната област на детското кино".

Именитата актриса Татяна Лолова е удостоена с голямата награда "Златна роза" за цялостен принос към българското кино.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?