Въздушно нападение уби над 20 цивилни афганистанци

Въздушна атака на американските сили за сигурност в Южен Афганистан отне живота на най-малко 21 цивилни афганистанци, предаде в сряда ББС.

Информацията дойде ден след като американската армия обяви, че е “дълбоко засрамена” от смъртта на 19 цивилни афганистанци, убити от американски морски пехотинци през март.

Губернаторът на провинция Хелманд Асадула Уафа заяви, че късно вчера са били бомбардирани домовете на местните жители по време на сражението в района Сангин. По думите му коалиционните сили били обградени от талибаните, като след това три села са били бомбардирани, където те се укрили.

При последвалия въздушен удар в района били убити 21 цивилни, включително жени и деца.

Коалиционните сили съобщават за един убит войник, но не споменават нищо за цивилни жертви, коментира БСС. Все пак говорител на коалиционните сили заяви, че бойците са използвали пушки, гранати и минохвъргачки срещу американските войски и афганистански войници, патрулирали на 25 километра северно от град Сангин.

Талибаните често търсят убежище в афганистанските домове, което води до цивилни жертви и често е трудно да се определи дали убитите при подобни въздушни удари са бойци или цивилни, посочва ББС.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?