Възможно е парламентът да жертва правителството на Орешарски

Христо Бисеров от ДПС допусна сформирането на друг кабинет

Лидерът на БСП Сергей Станишев и Христо Бисеров, сн. БГНЕС

Депутатът от ДПС и заместник-председател на парламента Христо Бисеров допусна, че е възможно да бъде сформирано и друго правителство в рамките на сегашното Народно събрание. Съдбата на един парламент не зависи от съдбата на едно правителство или един премиер, заяви Бисеров пред БНР в неделя. Ден по-рано, на фона на продължаващите протести на хората, искащи не само оставката на сегашния кабинет, но и предсрочни парламентарни избори, съпартиецът му Йордан Цонев заяви, че най-ниският времеви хоризонт на правителството на Пламен Орешарски е месец май догодина.

 

"Живеем във времето, когато в едно НС последователното избиране на повече от едно, повече от две правителства, е нещо нормално. Народното събрание задава и правителството е продукт на изготвената политика в Народното събрание и тогава не се поставя съдбата на Народното събрание в политическия цикъл, в който се намира страната, съдбата на едно единствено правителство и на един единствен премиер. Така че не трябва да се гледа на едно правителство като правителство избрано за целия мандат на едно Народно събрание", заяви Бисеров.

 

Той каза още, че проектът на закон за политическите партии навлиза във фаза, в която трябва да се разгледа окончателно в правната комисия, преди да отиде в пленарна зала за гласуване.

 

Според депутата от ДПС е необходим титуляр начело на националната сигурност, за да работи. Той не сподели мнението,че не му е сега времето на назначението на постоянен шеф на агенцията, след като под натиска на уличните протести избраният на поста депутат от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски бе изтеглен от длъжността. Все пак Бисеров смята, че следващото предложение на премиера за председател на ДАНС трябва да еубедително.

 

Бисеров изрази още мнение, че трябва да има съотносителност между използваните специални разузнавателни средства (СРС) и получените при прилагането им веществени доказателства. "На това разчитаме - че получаването на разрешение вече ще стане един акт на осмисляне на нуждата и чак тогава. Добро направихме, че вече няма да има дела при закрити врати само защото има СРС в делото. Това беше една много лоша практика. Години наред публично се обсъждаше това, най-после намерихме решимост да премахнем този текст и вече само заради това, че има СРС няма да се закриват заседания. Ако има други причини, това е друго, коментира представителят на ДПС.

Споделяне

Още от България