Възобновен е процесът срещу предполагаемия организатор на атентатите от 11 септември

Възобновен е процесът срещу предполагаемия организатор на атентатите от 11 септември

Досъдебното слушане по делото срещу предполагаемия  организатор на терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в САЩ Халид Шейх Мохамед бе възобновено в американската база в  Гуантанамо след многомесечно прекъсване.

На заседание на специална военна комисия през май тази година затворниците бяха обвинени в тероризъм, отвличане на самолети, престъпен заговор, убийства и нарушения на законите при война. При слушанията, които продължиха 13 часа, подсъдимите отказваха да участват в процеса - четяха молитви, не реагираха на репликите на съдиите и не слушаха превода на арабски език.

Този път обаче обвиняемите внимателно слушаха председателстващия съдия, полковник Джеймс Пол и отговаряха на зададените им въпроси. Разрешено им беше да се появят в дрехи по свой избор. Мохамед, чиято дълга брада бе боядисана в червен цвят, бе облечен с черна жилетка върху бяла туника и носеше тюрбан.

Въпросът, който съдът предстои да реши на първо място, е секретността на процеса като цяло. Прокуратурата твърди, че на процеса може да бъдат засегнати теми, които са държавна тайна и затова иска делото да е максимално засекретено.

Адвокатите на подсъдимите, както и редица американски медии, възнамеряват да настояват процеса да е открит.

Споделяне

Още от Свят