Възобновяемите източницина енергия стават приоритет за Атина

Инвестициите във възобновяеми източници са национален приоритет за Гърция, обяви премиерът на страната Лукас Пападимос, като подчерта, че Гърция има възможност да се превърне в енергиен възел за Европа и региона, предаде агенция АНА-МПА.

Пападимос говори пред конференция в Атина за възобновяемите източници, организирана от министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени.

Гръцкият министър-председател изтъкна, че либерализирането на енергийния пазар, достъпът на трети страни до лигнитните въглища на Гърция, приватизацията на газовата компания ДЕПА, към която, по думите му, има изключителен интерес, по-нататъшно раздържавяване на гръцката петролна компания Хеленик петролеум (ЕЛПЕ), влизането на стратегически инвеститор в системите за пренос на електрическа енергия, проектите за експлоатация на въглеводородите съставляват динамика, с която ще се развива енергийният отрасъл в следващите години.

Конференцията е поставила акцент върху проекта "Хелиос" за производство на електроенергия от фотоволтаични мощности и за износа ѝ в страни от Централна Европа с по-малко слънчеви дни. Пападимос изрази мнение, че реализирането на този проект ще превърне Гърция в образец на европейска страна, износителка на енергия.

Тази енергия трябва да се произвежда там, където струва по-малко, каза премиерът.

От своя страна министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени Георгиос Папаконстантину заяви, че дългосрочното енергийно планиране до 2050 г. ще бъде поставено на обществени дебати и допитване и включва електрификация на транспорта, намаляване на потреблението на петролни продукти, увеличаване на биогоривата, подобряване на енергийната ефективност на жилищните сгради.

Крайната цел е да се намали  зависимостта на Гърция от вносна енергия, намаляване на вредните емисии от въглероден диоксид, които до 2050 г. да стигнат до 60-70 на сто в сравнение с 2005 г., производството на електроенергия от възобновяеми източници да бъде 85-100 на сто и използването на възобновяемите източници в енергийния баланс на страната да достигне 60-70 на сто.

Във връзка с проекта "Хелиос" Папаконстантину подчерта, че  фотоволтаични мощности ще заемат по-малко от 1 на сто от площта на Гърция, няма да обременяват потребителите и ще позволят на страната да изнася електроенергия не само за ЕС, но и за съседни държави, като например Турция.

Той поясни, че пълната реализация на проекта, който предвижда инсталирането на 10 хиляди мегавата фотоволтаични мощности, предполага и разширяване на електропреносните мрежи.

Еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер изтъкна, че възобновяемите източници са шанс за създаването на работни мести, за иновации и износ и могат да помогнат на Гърция да преодолее рецесията.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?