Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Възстановяването на българската икономика ще започне в края на 2011 г.

24 коментара
Възстановяването на българската икономика ще започне в края на 2011 г.

Българската икономика ще започне възстановяване през 2011 г. и едва в края ѝ ще достигне растеж, близък до потенциала ѝ. Този извод се съдържа в последния тримесечен анализ на икономическото звено на италианската банкова група ″Уникредит груп″ в частта му за България, съобщиха от ″Уникредит Булбанк″ в понеделник.

Според анализаторите се забелязват симптоми, че страната ни е пред прага на излизането от икономическата криза. Сред тях са ясните признаци за започнала стабилизация на цените на жилищата. Намаляват и рисковете пред процеса на подем на икономиката.

Възстановяването на българската икономика, според ″Уникредит груп″, ще зависи от няколко основни фактора: от степента на стабилизация на търговските партньори на България, от апетита за риск към страните от т. нар. Нова Европа и особено от интензивността на прилагането на реформите в държавата и напредъка в усвояването на средствата от ЕС.

Положителни сигнали в производството и износа

През първите месеци на тази година след резкия спад на производството през миналата година (спадът е 5% от БВП за 2009 г.) се появиха ясни признаци на стабилизиране, се казва в анализа. Според икономистите от банковата група данните за платежния баланс показват онова, което вече се усеща и се вижда от статистическите показатели за дейността: възстановяването е започнало, водено от нарастване на износа и на материалните запаси, като продължава със съпоставими темпове с другите нововъзникващи европейски пазари.

При сектора на домакинствата се наблюдава противоположното действие на два фактора – от една страна ниската инфлация спомага за запазване на реалните доходи, а от друга твърде ограничените продажби на дребно, съчетани с все още ниските показатели за доверие предполагат, че домакинствата все още не са склонни да потребяват.

От сектора на домакинствата ще дойде и основното предизвикателство за възстановяването на икономиката – ескалиращата безработица. Според икономистите на ″Уникредит груп″ адаптирането на пазара на труда, което има основно значение за ребалансиране на икономиката, се изразява по-скоро в нарастване на безработицата, отколкото в по-значимо намаляване на заплатите.

Ясни признаци за стабилизация на цените на жилищата

Икономистите на Уникредит груп посочват влошения жилищен пазар като основа на причините за рецесията в България, като, според техните изчисления, средните цени на жилищата в страната са спаднали с над 30% от най-високите си равнища.

″Положителното е, че намалението на цените на жилищата се забави до 2% на тримесечна база през четвъртото тримесечие на 2009 г., като същевременно 12 от 28-те региона докладваха положителна промяна на цената на тримесечна база. Въз основа на това може да се предположи, че е започнал процес на стабилизиране на цените на жилищата в много региони на страната″, обяснява Кристофор Павлов, главен икономист на ″Уникредит Булбанк″.

″Изненадващо цените на жилищата на морския бряг, който се считаше за ″най-прегрятата” локация по време на бума в строителството, продължи да спада с по-бавни темпове, отколкото средните равнища за пазара, което показва, че е необходимо повече време за осъществяване на ребалансиране в тези конкретни области”, каза още икономистът.

Поради изброените причини, БВП продължи да спада през по-голямата част от 2010 г., считат анализаторите в ″Уникредит груп″.

Ръстът на БВП няма да е достатъчен за устойчивото възстановяване

Анализаторите на групата посочват, че устойчивото възстановяване включва много повече от отчитане на растеж на БВП и на практика започва, когато компаниите и банките изчистят балансите си и икономиката започне отново да създава нови работни места.

Положителна роля за бъдещото възстановяване на икономиката на страната ще играе по-ниското равнище на държавния дълг и доброто състояние на публичните финанси в сравнение с много други нововъзникващи пазари.

Силните страни на страната още са: липсата на необходимост от агресивни мерки за фискална консолидация през следващите години заради по-добрата фискална позиция в сравнение с останалите развиващи се пазари, силната ангажираност за осъществяване на структурни реформи, неизползваният потенциал за увеличаване на растежа чрез по-добро използване на фондовете на ЕС.

Слабите страни са големият външен дълг на частния сектор, по-бавна слабата динамика на приспособяване, ребалансирането на външната позиция, което не е приключило.

Според анализаторите на ″Уникредит груп″, брутният вътрешен продукт (БВП) в номинал през 2010 г. ще бъде 34.4 млрд. евро, а през 2011 г. - 36 млрд. евро. Тази година се очаква спад на БВП от 1%, а догодина - ръст от 2.2%. Преките чужди инвестиции тази година ще са около 2.5 млрд. евро, а догодина - 2.2 млрд. евро.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. бос
  #26

  защо КУБ взима за толкова важен показател цените на жилищата. Това какъв критерий е за излизане от кризата спрямо нарастване/наляване на работната сила или потреблението на докинствата. Не съм икономист но си мисля, че признак за излизане от кризата е когато нарастне потреблението на домакинствата и намалее с някой прозцент безработицата. Това от балкона на моите разбирания.

 2. патил
  #25

  едвали по рано от пет години може да се надяваме за растеж на иконопиката ни 1;да се съз дадат условия за нормално всякъкво производство 2;да се създаде стратегия за приоритетни производства 3;опазване и нормална реализациа на произведеното

 3. БИВШ ГЕРБЕР
  #24

  Чак тогава ли ще изгонят Дянков?

 4. БИВШ ГЕРБЕР
  #23

  До тогава ли ще е ДЗянков мин?

 5. БИВШ ГЕРБЕР
  #22

  Чак тогава ли ще изгонят Дянков?

 6. Според
  #21

  напълно и растем ли, растем

 7. Ганий
  #20

  Тва е!

 8. Аз
  #19

  като например посочването на като фактор на възстановяване през 201-1011 "..неизползваният потенциал за увеличаване на растежа чрез по-добро използване на фондовете на ЕС". дори и да приемем, че всички ще тръгне "по мед и масло" в тази връзка (а уви, такива индикации въобше няма!), то европарите са стратегически инвестиции с дългосрочен хоризонт на проявление на ефекта, който със сигурност няма да се прояви през следващите 2-3 години.

 9. Балканец
  #18

  Какво е това което ще възстановяваме от Българската икономика?Очевидно е ,че то няма нищо за възстановяване.Или : вземаме някакви числа от минали години и на тази база възстановяваме.Достигаме ги и - хоп - цветя и рози!Външен анализатор теоретизира на ниво макро,ама много макро икономика.външен анализатор

 10. znam
  #17

  Какви блага произвеждаме? Какво предлагаме на себе си и на света? Стоки? Услуги? Технологии? Култура? Какви потенциали имаме, за да развием... икономиката си? Най-големите предприятия са са далаверизираните бивши държавни дружества. Монополистите. Мошеници, които лапат заедно с политиците. Или обратното. На малкия и на средния бизнес му се разказва играта! Най-бедни сме, но с най-претенциозните цени на всичко - храна, услуги, имоти... С безумни лихви в банките! Ние съществуваме, за да лъжем, крадем и мажем!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.