Възстановяват щетите след пороите, обстановката се нормализира

Над 250 жители на Бяла Слатина са евакуирани, Борован, Мездра и Хайредин са в бедствено положение

Възстановяват щетите след пороите, обстановката се нормализира

Ден след поройните дъждове в част от Западна и Централна България, които взеха отново жертва, отнесоха пътища и къщи, а села останаха откъснати, започна възстановяването на щетите.

Над 250 жители на Бяла Слатина са евакуирани заради придошли реки, има евакуирани села и във Врачанско. След Борован в още две общини във Врачанска област - Мездра и Хайредин, също беше обявено бедствено положение. Седемте села в община Родопи, Пловдивско, също остават в бедствено положение.

Щетите по инфраструктурата, селското стопанство и жилищните постройки тепърва предстои да бъдат изяснени.

Евакуирани села във Врачанско

Тази нощ отново са валяли поройни дъждове и във Врачанско, като наместа падналите количества валежи са били над 100 литра на квадратен метър.

Най-силно засегнато село Горно Пещене, където придошлата река е съборила две стари къщии огради. Унищожена е и селскостопанска продукция.Водата в селото все още не може да се оттече и остава по пътното платно, защото почвата е преовлажнена.

Населението на селата Оходен, Голямо Пещене и Крушовица е било евакуиранопрез нощта.

Почти всички населени места по поречието на реките Скът и Огоста са пострадали от поройните дъждове. Въпреки критичното положение много от хората отказват да напуснат домовете си, защото смятат, че по този начин ще защитят имуществото си.

Частично е разрушена и уличната инфраструктура в село Габровница, община Монтана.

Под наблюдение е язовир Дъбравка. Язовир "Скомля" прелива. На стената на язовира с дължина 60 метра са поставени чували с пясък като допълнителна защита, ако дъждовете продължат.

Потоп в Галиче и Крушовица, 250 жители на Бяла Слатина са евакуирани

Особено сериозна е ситуацията в село Галиче, което е било залято от приливна вълна сутринта. Наводнени са били къщите, които са в близост до придошлата река Скът. Местните предполагат, че вълната е в резултат на изпуснат язовир. Река Скът наводни и около 100 къщи в село Крушовица.

Приливната вълна е достигнала и Бяла Слатина, като е наводнила стопански и частни имоти в северната част на града, каза областният управител Венцислав Василев. По думите му под вода в Бяла Слатина са автогарата, база на "Автобусни превози", няколко предприятия. Има разрушена една стара къща, но няма пострадали хора, допълни Василев.

Залят е участък от пътя Бяла Слатина - Кнежа и е препоръчително в тази посока да се пътува само по необходимост, уточни той. Към момента 250 души са евакуирани от града.

В Бяла Слатина водата започнала да приижда в късния следобед в петък. Част от града потънала за минути, блокирала хората на работните им места и парализирала движението. Загубите в индустриалната зона са за стотици хиляди левове. Унищожени са бази за селскостопанска техника, складове с тонове зърно, авторемонтни работилници.

Критично е положението е в съседните село Крушовица и град Мизия.

"Важното е, че няма пострадали хора, има отнесен добитък. Областна дирекция по безопасност на храните ще вземе съответните мерки всички животински трупове да бъдат прибрани и закарани в екарисажите", каза областният управител на Враца Венцислав Василев.

Всички служби, включително и БЧК, работят в координация. Повечето от хората не са спали второ денонощие, в наводнените населени места имат нужда от доброволци.

Остава бедственото положение в община Родопи

Продължава да е в сила бедственото положението за седем села от община Родопи, Пловдивско – Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево.

Селата са откъснати, след като придошлата река отнесе мостове. Подготвя се алтернативен път. В момента единствената връзка до населените места е черен път с тесен мост.

От петък следобед селата Храбрино и  Дедево са без вода заради прекъснат водопровод.

Четири откъснати села в района на Своге

Пътят между София и Своге вече е проходим и може да се пътува. Четири села в района на Своге – Огоя, Буковец, Бакльово и Абланица са без пътна връзка, след като придошлата река Батулийска отнесе моста.

Очаква се военните да проправят път към четирите откъснати села следобед, за да бъдат доставени храна и провизии на около 300-те души, които живеят там..

Десетки къщи в село Реброво също са залети от река Батулийска и са наводнени. Водата все още не се е отдръпнала.

Проливен дъжд наводни Димитровград 

Проливен дъжд и ураганен вятър е преминал и през Димитровградв петък вечерта.

Площадът пред общината е бил непроходим, заради високата вода, а автомобилите закъсвали по пътя, защото уличната канализация не е успяла да поеме огромното количество вода.

 Според предварителната информация дъждът, който се е изсипал около 21 часа в петък над Димитровград, е бил около 80 литра на квадратен метър.

Ситуацията започнала да се успокоява около полунощ, когато водата започнала да се оттича.

Споделяне
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?