Вдигането на пенсионната възраст излиза във ваканция

Хасан Адемов, сн. БГНЕС

Догодина да има "предпенсионна ваканция", по време на която няма да се вдига възрастта за пенсиониране, предлага Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система. Това се прави за най-ощетените от реформите хора между 50 и 60 години, обясни министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов пред бТВ в четвъртък.

 

Предвижда се ваканцията да започне от 1 януари и да продължи до края на 2014 година. Това означава, че през 2014 година на практика хората да могат да се пенсионират при същите условия, както и през 2013 г., посочи министърът. Това решение засяга около 13 600 души, които се очаква да се пенсионират през следващата година.

 

Целта не е да спира реформата, а само временна мярка, която беше предвидена в програмните документи на кабинета, заяви министърът. Въвеждането ѝ се налага, тъй като увеличаването на пенсионната възраст в България е изпреварило многократно всички европейски страни, става ясно от данни на Националния статистически институт.

 

Поколението, което в момента е обект на тези промени в пенсионната система, преживя увеличението на стажа за жените от 20 години през 2000 г. на 34 години сега, а предложението е тези 34 години да станат 37. Това прави 17 години стаж в рамките на не повече от 13-14 години, обясни Адемов.

 

По думите му, решението за увеличаването на възрастта с по четири месеца на година от началото на 2012 година е било взето ад хок. Той обаче признава, че увеличаването на възрастта на практика е безалтернативно при демографската характеристика и състоянието на бюджета на държавното обществено осигуряване. Социалното министерство тепърва ще мисли как предприетите мерки да бъдат разположени във времето, така че тежестта, която понася поколението на 50-60 годишните, да бъде равномерно разпределена върху всички пенсионери.

 

Освен че ще излязат във "ваканция", българските пенсионери може да се радват и на повече пари от догодина.

 

Максималната пенсия да стане 840 лв., ще предложи Консултативният съвет по оптимизиране на осигуряването. Идеята е вдигането на пенсиите да се осъществи посредством повишаването на пенсионния таван от 2200 на 2400 лв. от 1 януари 2014 г..

 

Социалният министърът посочи, че има "висока степен на съгласие" по този въпрос с Министерството на финансите, но все пак припомни, че последната дума ще бъде на Народното събрание.

 

Доходи над 2200 лв. тази година са декларирали малко над 90 хиляди души. Това означава, че голяма част от тях ще се включат в рамките на новия по-висок осигурителен таван. За държавното обществено осигуряване тези хора ще донесат допълнителни 25 млн. лв.

 

Адемов призна още миналата седмица, че социалното министерство не може да намери решение на проблема с пенсиите, което да е справедливо за всички. По думите му, системата, която в момента съществува, предполага солидарност между различните групи в обществото. Министърът все пак е на мнение, че рано или късно таванът трябва да отпадне, защото демотивира работещите да се осигуряват на базата на пълното си възнаграждение.

 

Според действащия механизъм таванът на пенсиите е 35 процента от максималния осигурителен доход. Посредством неговото повишаване с 200 лв., максималната пенсия ще нарасне със 140 лв.

 

Отново в закона за осигуряването обаче е записано, че таванът ще отпадне напълно за тези, които се пенсионират след 1 януари 2014. Изчисленията на социалното министерство сочат, че новопенсионираните през следващата година ще бъдат около 3 хиляди души. За осъществяването на тази мярка обаче са необходими допълнително около 12 млн. лв. годишно.

 

Конфликт възниква и при пенсионираните до 31 декември т.г., които са 53 хиляди души, заяви министър Адемов. За тях размерът на пенсията, макар че ще се увеличи, ще остане ограничен от таван. На практика, тези, на които са или ще бъдат отпуснати пенсии до края на тази година, имат възможността да избират три последователни години, въз основа на които да получават пари.

 

До 1997 година обаче в България нямаше максимален осигурителен доход. Така че хората, които са получавали високи възнаграждения и са се осигурявали на реален доход, имат възможност да получат по-голяма пенсия.

 

Пенсия над 2000 лева биха получили около 300 души в България, ако отпадне таванът за всички пенсии. Малка част от тези хора биха вземали 3000 и повече лева, а има и единични случаи на пенсии, които възлизат на 10 000 лева. "Това създава една изключително напрегната ситуация от гледна точка на противопоставяне между близо 600-те хиляди пенсионери, които получават минималната пенсия от 150 лева, и едни такива други, които на базата на законодателната, бих я сложил в кавички, привилегия да се възползват само като база три години, годините преди 1997 година, имат висок индивидуален коефициент", коментира моралния казус Адемов.

 

Още по-заплетена е ситуацията с пенсиониралите се след 1997 година. При изчисляването на техните индивидуални коефициенти се вземат предвид не само тези три години години преди въвеждането на осигурителния таван, но и всяка една година след 1997 г. Поради ръста на безработицата, намаляването на доходите и цъфтежа на сивия сектор от края на 90-те нататък, се оказва, че най-облагодетелствани са онези, които са се пенсионирали възможно най-скоро след злополучната 1997 г.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?