Вдигането на санкциите срещу Ирак зависи от уреждането на дълговете на Саддам

Съединените щати внесоха малки промени в проекторезолюцията си за Ирак, предлагаща отмяна на санкциите срещу Багдад, за да бъде решен проблемът с огромните дългове на Багдад.

Новият текст предоставя по-определена роля на ООН в следвоенен Ирак, но не променя основните искания на американската администрация, посочва Ройтерс.

Основната промяна в ревизирания вариант е текстът, който предвижда възможността иракският дълг да бъде решен и чрез международни финансови механизми като Парижкия клуб. В проекторезолюцията обаче се отбелязва също, че петролните приходи на Ирак не могат да бъдат обект на съдебни процедури до приключване на процеса на преструктуриране на дълга и до избор на представително иракско правителство, признато от международната общност.

Така Вашингтон се опитва да намали съпротивата на някои страни като Русия, които искат да си върнат многомилиардните дългове, натрупани от режима на Саддам.

Би Би Си отбелязва, че в новия вариант на проекторезолюцият ролята на специалния представител на генералния секретар на ООН в Ирак е разширена, макар и не толкова колкото настояват страните, които се противопоставиха на войната. В проектодокумента се казва, че координаторът на ООН трябва да работи интензивно с окупационните сили като подпомага възстановяването и установяването на институциите в Ирак.

Испанският представител в ООН Иносенсио Ариас каза, че в последния вариант на проекторезолюцията "ООН ще има централна, но не и централната роля" при възстановяването на Ирак.

Съдбата на американската проекторезолюция зависи от въпросите за дълга и сделките, сключени с режима на Саддам Хюсеин, заяви по-рано руският заместник-външен министър Георгий Мамедов. Той подчерта, че Русия очаква да бъдат отчетени законните ѝ интереси заедно с интересите на други държави.

Повече подробности по визиите на Вашингтон за иракските дългове и договорете от времето на Саддам даде американският заместник-министър на финансите Джон Тейлър. На пресконференция той заяви, че САЩ смятат, че "най-малко до края на следващата година" не може да се очаква от Ирак да започне да изплаща дълговете си.

В отговор на въпрос на кореспондент на ИТАР-ТАСС Тейлър посочил, че всеки един от довоенните дългове на Ирак трябва да бъде разгледан поотделно.

Тейлър напомнил, че въпросът за иракския дълг има няколко страни.

Преди всичко той е много голям, а точният му размер е неизвестен, заявил американският представител. По думите му необходимо е да се изясни на кого и колко е задлъжнял Багдад. В самия Ирак вече работят специалисти, които анализират информацията, съобщил Тейлър.

Предвижда се да бъдат задействани и механизмите на Парижкия клуб, а също на МВФ - за страните, които не влизат в този клуб. Само след като тази работа завърши, а тя ще отнеме минимум няколко месеца, може да се премине към въпроса какво да се прави по-нататък с иракските дългове, заявил американският заместник-министър на финансите.

На уточняващ въпрос за довоенните договори, сключени с Багдад, Тейлър отговорил, че американската администрация няма "общ подход" към всички сделки.

Контрактите по думите на американския представител са много - както в рамките на програмата "Петрол срещу храни", така и извън нея. Всеки един от тях ще трябва да бъде разгледан поотделно в зависимост от съдържанието и условията на сделката.

Въпреки единодушните изявления за конструктивен дух на дискусиите, повечето противоречиви въпроси остават. Китайският представител в ООН посочи, че решенията по казуса с Ирак може да доведат до промяна на Женевските конвенции от 1949 в частта им за правомощията на окупационните сили.

Главните въпроси остават все още да се уточнят - условията за вдигане на санкциите срещу Ирак и определянето на ролята на САЩ и Великобритания при разпределянето на приходите от иракския петрол.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?