Вдигането на санкциите срещу Либия е лоша новина за осъдените българки

Вдигането на търговското и оръжейното ембарго на ЕС срещу Либия е лоша новина за осъдените българки, заяви Пол Хавиланд от "Бритиш медикъл джърнъл" пред ББС.

На обратното мнение е българският външен министър Соломон Паси, според когото вдигането на санкциите над Либия и подобряването на отношенията ѝ с Европейския съюз, НАТО и другите международни организации е добре за осъдените там наши сънародници.

След завръщането си от Ню Йорк, където в речта си пред Общото събрание на ООН призова за справедливо решение по казуса, Паси заяви, че е информирал по телефона осъдените на смърт български медицински сестри в Либия за изключителния интерес и подкрепата на международната общественост.

Паси добави, че на срещата с либийския си колега Абдел Рахман Шалкам двамата са се договорили ЕС и в частност Европейската комисия да бъдат привлечени към разговорите между Либия и България. Паси обаче посочи, че не очаква либийското правителство да започне конкретни разговори с международната общност преди окончателното решение на съда.

Паси: Вдигането на санкциите е добре за медиците

Според министъра на външните работи Соломон Паси вдигането на санкциите над Либия и подобряването на отношенията на страната с Европейския съюз, НАТО и другите международни организации е добре за осъдените там наши сънародници. "Ще преговаряме директно с правителството на Либия за съдбата на осъдените български медици, след окончателното решение на съда", заяви в Пловдив министърът на външните работи Соломон Паси. Той гостува в града за откриването на учебната година в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". "Ангажирали сме всички международни институции и се надяваме на тяхната подкрепа. Все пак решенията няма да се вземат в Ню Йорк или Париж, а в Триполи, така, че трябва да продължим да работим за спасяването на осъдените на смърт наши сънародници", заяви министър Паси.

Още от България