Вече 12 заразени с ебола в Нигерия, в Либерия се издирват избягали болни

В Нигерия вече има 12 потвърдени случая на заразяване с вируса ебола, от които петима са почти напълно възстановени, предаде Ройтерс. Смъртните случаи от ебола в страната остават четири.

Борбата с епидемията от ебола в Нигерия се затруднява от националната стачка на лекарите. В четвъртък здравното министерство уволни 16 000 лекари след като те отказаха да прекратят стачните действия.

В Либерия продължава активното издирване на болни от ебола, които избягаха от изолационен център, нападнат в нощта на събота срещу неделя от местни жители, въоръжени с ножове и тояги, предаде Франс прес.

С 413 загинали от общо 1145 жертви на ебола в Западна Африка, Либерия е най-засегнатата от вируса страна, сочат данни на Световната здравна организация. Тя задмина Сиера Леоне и Гвинея от въвеждането на извънредно положение на 6 август.

Според санитарните власти 17 пациента, които са дали положителна проба за ебола, са избягали от изолационния център, който бе настанен неотдавна в гимназия в Уест Пойнт, предградие на столицата Монровия.

"Най-лошото е, че тези които нападнаха и разграбиха изолационния център, са взели дюшеци и чаршафи, нацапани с телесни течности на болните", подчерта министърът на информацията Луис Браун. Той спомена, че е възможно да се постави под карантина целият квартал от 75 000 жители, както вече е направено с три северни провинции.

"Хората, които са разграбили центъра, сега вероятно всички са носители на вируса ебола. Поставянето на квартала под карантина е възможно решение", предупреди той.

Издирвателен отряд от младежи от квартала също не е намерил 17-те изчезнали болни.

"Претърсихме целия квартал, но напразно. Тези, които са ги видели казаха, че са отишли към други квартали", заяви председателят на младежите в Уест Пойнт Уилмонт Джонсън.

Според свидетели нападателите на изолационния център скандирали лозунги против президентката на Либерия Елън Джонсън Сърлийф и твърдели, че в страната няма епидемия от ебола.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?