Вече над 3.73 млн. души подкрепиха петицията за нов референдум

Вече над 3.73 млн. души подкрепиха петицията за нов референдум
Повече от 3.73 милиона души са се подписали под онлайн петицията, приканваща британското правителство да свика втори референдум за членството в ЕС, макар че 77 000 подписа бяха заличени заради измами. 
 
"Хората, които мамейки, добавят подписи под тази петиция, трябва да знаят, че пречат на каузата, която претендират, че подкрепят", заяви в Туитър депутатът Хелън Джоунс, председателка на парламентарната комисия по петициите.
 
Очаква се комисията да разгледа подписката другата седмица и да реши дали да организира дебат по нея. С каква скорост се събират подписите под петиците можете да видите ТУК.
 
Британският парламент е длъжен да разгледа всяка петиция, съдържаща над 100 хиляди подписа, припомня ДПА.
 
В подписката се казва, че правителството трябва да приложи правилото, че ако гласувалите за или против оставане в ЕС са под 60 процента и при избирателна активност под 75 процента, трябва да има още един референдум. За напускане на ЕС гласуваха 52 на сто, а за оставане - 48 процента от 46.5 милиона избиратели.
 
Водещи фигури в предизборната кампания за референдума на 23 юни, включително премиерът Дейвид Камерън, който в петък заяви, че подава оставка, казаха, че не може да има втори референдум по този въпрос. 
 
В същото време основателят на компанията "Върджин" Ричард Брансън прикани британския парламент "да приеме сериозно" петицията, подписана от 3,6 милиона души, с призив за нов референдум след вота в четвъртък в полза на Брекзит.
 
"Решението за бъдещето на Обединеното кралство бе основано на лъжливи обещания, които тласнаха едно малцинство сред общата маса избиратели да гласуват" за излизане на страната от ЕС, пише в блога си британският милиардер.
 
"Цели две години преди Брекзитът да стане реалност, както предвиждат европейските правила, той вече има важни последици за британската икономика и обществото", добавя Брансън. Според него "Брекзитът е разцепил страната".
 
"Парламентът трябва да приеме сериозно петицията на повече от три милиона души, които призовават за нов референдум", твърди милиардерът. "Алтернативата е бърз упадък" на страната, предрича той.
 
Френската депутатка Марин Льо Пен, която представлява партията Национален фронт,  саркастично разкритикува все по-популярната във Великобритания петиция за нов плебисцит.  
 
Във Фейсбук Льо Пен помести видео, от което се вижда, че се присъединява към подписката, подписвайки се с името на френския император Наполеон Първи Бонапарт. 
 
Вижда се как тя се регистрира на официалния сайт на правителството и парламента на Великобритания. 
 
Слага "чавка" пред реда, на който пише: "Аз съм британски гражданин или жител на кралството" и след това безпрепятствено попълва анкетата, намирайки се във Франция. В графата "Име" пише "Наполеон Бонапарт", а в графата "Местоположение" - Франция.
 
Като пощенски код дава кода на френския град Карпантрас в департамента Воклюз, откъдето е избрана за депутат. Британската система веднага изпраща на електронната ѝ поща линк за потвърждение и гласът ѝ се приема.
 
Марин Льо Пен коментира, че това доказва, че нашумялата петиция за "втори Брекзит" може да бъде подписана от когото и да е и следователно няма стойност. Затова френските медии по-добре да престанат да ѝ правят реклама, казва тя.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?