Ведомствата вече ползвали черния списък с евроизмамниците

Ведомствата вече ползвали черния списък с евроизмамниците

Вече функционира система за ранно предупреждение за измами по европейските програми, но тя е институционална и няма публичен характер, заяви в четвъртък вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева по време на инвестиционен форум в София.

Искането за изготвяне на т. нар. черен списък с фирмите, за които е констатирано, че са извършили измами с евросредства, бе отправено миналото лято от Брюксел. Целта е по този начин ведомствата, отговорни за европейските програми, да са предупредени, за да не се стигне до нова измама или нов опит за измама.

В повечето министерства вече са готови указанията за това какви грешки са били допускани при изготвянето на проектите. Това се прави, за да могат кандидатите да могат да се ориентират и да не допускат грешките, които са допускани от кандидатите преди тях. Освен това всеки проект струва пари и не е толкова лесно той да бъде отхвърлен, обясни още Плугчиева.

Тя съобщи още, че се работи по ускоряване на сроковете за кандидатстване и одобряване на проектите по програмата за развитие на селските райони. Промените ще бъдат внесени до 15 март, обеща вицепремиерът.
Плугчиева отхвърли дадената на форума идея министерства, които са управляващи органи по оперативните програми, да възлагат на чатни фирми при нужда обработката на проекти. Това би отнело време и ще наложи нови преговори с Европейската комисия, обясни тя.

До Европейската комисия е било изпратено предложение инфраструктурните проекти, оценявани на повече от 20 млн. евро, да бъдат консултирани с инициативата за техническа помощ “Джаспърс”. До този момент границата за тези проекти беше 25 млн. евро.

Промяната се прави, за да може „Джаспърс” да консултира и наблюдава проектите в повечето общини и да им оказва съответната помощ. Това е важно, тъй като такъв опит в повечето общини липсва към днешна дата. Освен това грешки, подобни на тези по програма ИСПА, не трябва да бъдат допускани, обясни още Плугчиева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес