Велчев освободи Църквата от ДДС

Данъчните инспектори вече няма да имат право да изискват от църквите да плащат данък добавена стойност върху продажбата на свещи и утвар. Такава инструкция е разпратил преди дни главният данъчен директор до регионалните звена, каза министърът на финансите Милен Велчев след срещата си в четвъртък с патриарх Максим.

Велчев посочи, че това не е промяна на досега действащат анормативна база, а тълкуване на Закона за вероизповеданията, който регламентира продажбата на свещи като дейност, различна от търговската. Досега се е получавала колизия със Закона за ДДС, по който данъчните инспектори са имали основание да искат плащане на данъка върху продажбата на църковни свещи, както се е случвало по места в страната, посочи Милен Велчев.

Трябва да се даде по-голяма тежест на закона за вероизповеданията, който е по-специалният закон за случая, аргументира изпращането на инструкцията Велчев. Министърът на финансите каза, че не разполага с информация какви данъци плаща на държавата Българската православна църква /БПЦ/.

С патриарха обсъдихме необходимостта от ремонти на културни и исторически паметници, свързани с БПЦ, съобщи Милен Велчев. И допълни, че са разговаряли за възстановяването на едното крило на Троянския манастир, което е рухнало.

Споделяне

Още от Бизнес