Великобритания иска временен митнически съюз с ЕС след Брекзит

Брюксел: Предложенията на Лондон са фантазия

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние

Великобритания може да поиска да остане в митнически съюз с Европейския съюз за известно време, за да се избегне хаос по границите след като го напусне и да се запази възможно най-голяма свобода на търговита със стоки, предаде Ройтерс във вторник.

Министерството за Брекзит заяви, че може да има "временен митнически съюз между Обединеното кралство и Европейския съюз" и че бъдещо митническо партньорство може да премахне необходимостта от митническа граница между Великобритания и ЕС.

В правителствен документ се казва, че една от възможностите след март 2019 г., когато Великобритания трябва да излезе от ЕС, е да се създаде временен митнически съюз, който ще бъде "ограничен във времето".

Британски министри са изказвали разнопосочни мнения по въпроса дали да има икономически бариери с ЕС след Брекзита през март 2019 г., отбелязва АП.

Липсата на яснота създава несигурност за британския бизнес и правителството се опитва да предотврати нови упреци, че не е подготвено за преговорите с ЕС за излизането на Великобритания от съюза, добавя АП.

Предлаганото решение за временен митнически съюз би дало сигурност на бизнеса, заяви правителството, което по този начин отговаря на основната тревога на компаниите, които се опасяват, че въвеждането на митнически проверки ще доведе до скъпи закъснения.

"Министрите ще обявят намерението си да потърсят с ЕС "междинен" период на тясна връзка с митническия съюз, който да позволи гладко и систематично преминаване към новия режим", се казва в изявление на правителството преди публикуването на първия от серията "документи за бъдещо партньорство".

"Един възможен подход би бил временният митнически съюз между Обединеното кралство и ЕС ... По време на този междинен период, който ще бъде договорен с Брюксел, Великобритания ще потърси преговори за смели нови търговски отношения по света", се казва в изявлението.

Бизнесът приветства предложенията, но Конфедерацията на британската индустрия същевременно предупреди правителството, че "часовникът тиктака и това, което е важно, е колкото се може по-бързо да се даде на компаниите увереност да продължат да инвестират".

Ги Верхофстат: Предложенията на Лондон са фантазия

Предложенията на Великобритания за бъдещите ѝ митнически отношения с Европейския съюз са "фантазия", заяви координаторът за Брекзита в Европейския парламент Ги Верхофстат, цитиран от Ройтерс.

Министър-председателката Тереза Мей се стреми да измести преговорите за Брекзит към въпроса за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, но общността заяви, че първо трябва да се решат проблемите с "развода", включително правата на гражданите и сметката на страната за напускането на Евросъюза.

"Да бъдеш (едновременно) във и извън митническия съюз и "невидими граници", е фантазия. Първо трябва да се осигурят правата на гражданите и да се уредят сметките", заявява Верхофстат в Туитър.

ЕС ще обсъжда въпроса за новите си отношения с Великобритания, едва след като бъде постигнат напредък по приоритетите на преговорите, определени от двете страни, припомни днес Европейската комисия в отговор на искането на Лондон да се споразумее за "временен митнически съюз" след Брекзита.

 

Лондон смята, че сметката за „развода“ с ЕС няма да е ясна до октомври

 

Въпросът за размера на сумата, която Великобритания ще трябва да плати на ЕС след "раздялата" си със съюза, няма да бъде решен преди октомври, заяви във вторник министърът отговарящ за преговорите от британска страна, Дейвид Дейвис.

 

ЕС иска споразумение за това как сумата, която ще се заплати в евро, ще бъде калкулирана, преди да премине към въпроса какви ще са бъдещите взаимоотношения между Великобритания и блока.

 

"Ще обсъдим темата много, много внимателно, затова на този етап не можем да бъдем категорични и няма да има точна цифра преди октомври, или ноември, или когато сме готови," каза Дейвис пред ББС радио.

 

Дейвис заяви, че всички етапи на прехода трябва да са завършени до датата на следващите британски държавни избори, които ще се проведат на 22 май 2022, но било вероятно да отнемат около 2 години.

 

"Трябва да го доведем до край преди изборите. Бих казал, че най-вероятно ще са нужни около 2 години, а може би и по-малко," каза Дейвис.

 

Той не даде ясен отговор за това дали Съдът на ЕС ще бъде арбитър по време на временния митнически съюз, но каза, че Великобритания ще представи предложенията си за международен арбитраж след Брекзит.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?