Великобритания изтегля 1000 свои бойци от Ирак

Премиерът на Великобритания Гордън Браун заяви, че броят на британските бойци в Ирак може да бъде намален до 4 500 души до края на годината, предадоха информационните агенции. По време на посещението си в Багдад във вторник Браун каза, че по този начин 1000 войници ще могат да се приберат в родината си за Коледа.

Южната провинция Басра може да премине под иракски контрол през следващите 2 месеца. Така ще демонстрираме, че Ирак може да поема отговорност за собствената си сигурност, обясни британският министър-председател и допълни, че “има три неща, които трябва да се случат в Ирак”. „Първо, нужно е постигане на политическа спогодба. Второ – необходимо е икономическо преустройство, за да се осигури бъдещето на страната. Трябва и да гарантираме сигурността на иракските граждани и на всички, намиращи се в страната”, каза Браун.

Премиерът изрази готовност Великобритания да спази поетите отговорности към Ирак, преди да предаде изцяло управлението в ръцете на местната власт. Той каза, че очаква всички партии в страната да се споразумеят за бъдещето на Ирак. Браун обеща да открие фонд за развитие, който да помогне на иракската икономика и да отпуска кредити на малкия и среден бизнес.

От своя страна САЩ обявиха, че нямат възражения по обявеното от Великобритания изтегляне на 1000 войници от Ирак до края на годината, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на Белия дом Дана Ферино.

Споделяне

Още от Свят