Великобритания оттегли възраженията си срещу новия военен команден център на ЕС

Великобритания оттегли възраженията си срещу новия военен команден център на ЕС

Европейският съюз одобри създаването на нов команден център за тренировъчните мисии в чужбина, след като Великобритания оттегли възраженията си, предаде Ройтерс. Това е нов етап в усилията на ЕС да интегрира военните сили и отбранителните индустрии на страните членки.

Ден след като Европейската комисия предложи 1,5 милиарда евро годишно в подкрепа на френско-германските планове за засилено сътрудничество в областта на отбраната, 28-те правителства на ЕС приеха командния център в Брюксел да ръководи тренировъчни мисии в Сомалия, Централноафриканската република и Мали.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че решението е много важно за укрепване на европейската отбрана.

Великобритания, която ще бъде член на ЕС до напускането на съюза през 2019 г., се противопоставяше на създаването на командния център, защото се опасяваше от създаване на армия на ЕС, която би отслабила националните суверенитети. По-малко от две седмици преди започването на преговори за Брекзита обаче Лондон прие създаването на центъра за военно планиране и способност за провеждане на операции, защото той не е наречен военен щаб. Освен това Великобритания настоя в окончателните документи да бъдат включени формулировки, които според Лондон ограничават обхвата на дейност на командния център.

Европейският съюз отрича да има планове за създаване на армия от войници на ЕС с еднакви униформи.

Франция и Германия заявяват, че Европа се нуждае от по-добра координация и обединяване на националните ресурси след съкращенията на разходите, които принудиха националните сили да разчитат прекалено много на САЩ в момент на засилване на заплахата от ислямистки екстремисти и Русия.

Според Франция, Италия и Германия, които подкрепят твърдо създаването на командния център, въпреки че той в момента има само 25 служители и 3 мисии, трябва да му се позволи след време да се превърне в по-голяма централа, за да координира по-добре европейските мисии.

ЕС има 15 военни мисии в чужбина, които се ръководят от отделни щабове. Блокът вече заяви, че не се опитва да се конкурира с централата на НАТО в Брюксел, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?