Великобритания призова Русия да върне Крим на Украйна

Великобритания призова Русия да върне Крим на Украйна

Британският външен министър Филип Хамънд призова Русия да върне анексирания Крим на Украйна.

"Нашето послание към Русия е ясно - присъединяването на Крим през март 2014 г. беше незаконно, то остава незаконно и през март 2015 г. Русия трябва да върне Крим на Украйна", се казва в изявление на Хамънд, разпространено в неделя по повод годишнината от анексирането на Крим.

По думите му този акт е крещящо нарушение на международното право, показващо пълното пренебрежение към суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Великобритания не признава миналогодишния "референдум" в Крим и го смята за "смокинов лист", с който президентът Путин се е опитал да прикрие завземането на украинска територия.

Филип Хамънд отбелязва, че употребата на сила за промяна на границите е неприемливо и подобно поведение на Русия заплашва международната сигурност.


В изявлението на Форин офис се подчертава, че от момента на анексирането на Крим, местни хора, несъгласни с новите власти, са подложени на заплахи и насилие. Нарушаването на правата на човека в Крим е засегнало представители на националните малцинства, а в домове на кримски татари са проведени над 100 незаконни обиска.

И други западни политици са призовавали Русия да върне Крим на Украйна, но руското правителство заявява, че това са опити за вмешателство във вътрешните работи на Русия и тя няма да им отговаря.

И украинският президент Петро Порошенко говори в неделя за връщане на отнетата преди година територия на страната. Той заяви пред телевизия "Интер", че Киев няма да успее да направи това чрез силови методи.


"Само с оръжие, с танкове...няма да върнем украинските територии. Има друг начин – реинтеграцията", заяви Порошенко.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?