Великобритания публикува закона за скъсване на връзките с ЕС

Великобритания публикува закона за скъсване на връзките с ЕС

Великобритания оповести законопроекта за прекъсване на политическите, финансовите и правните отношения с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Т.нар. Закон за отмяната е основен елемент от плана на правителството за напускане на ЕС до 2019 г. Той предвижда прекратяване на продължилото повече от 40 години участие на Великобритания в законодателната дейност на ЕС и анулиране на договора, с който страната стана член на общността през 1972 г.

Прокарването на законодателството в парламента може да бъде решаващо за бъдещето на министър-председателката Тереза Мей.

"Това е един от най-важните закони, минавали някога през парламента, и е значима част от процеса на излизането ни от ЕС", каза министърът за Брекзит Дейвид Дейвис.

Правителството формулира позицията си за преговорите с ЕС, като публикува също три доклада със становища, подчертаващи, че Великобритания ще се оттегли от Евратом и ще напусне юрисдикцията на Съда на ЕС.

Поддържащите Брекзит депутати от Консервативната партия на Мей твърдо защитават нейния план за скъсване с ЕС. Тези, които са проевропейски настроени, искат да изтръгнат отстъпки за смекчаване на условията на раздялата.

Евентуален бунт в някой от лагерите може да провали приемането на закона и да постави под съмнение способността на Мей да договори компромис или да получи подкрепа от опозиционните партии. Ако тя се провали, позицията ѝ може бързо да стане незащитима.

Оповестяването на законопроекта е първата стъпка от дълъг законодателен процес. Днес не се очаква да има обсъждания в парламента.

Опозиционната Лейбъристка партия казва, че ще се противопостави на законопроекта, ако той не отговаря на шест условия, включително гаранции за правата на работниците.

Споделяне

Още от Европа